Facebook
X

Te lage bloedsuiker bij de hond

Wanneer het gehalte aan suiker (glucose) in het bloed lager wordt dan de normaalwaarde, dan spreken we van een hypoglycemie. Bij suikerziekte patiënten gebruikt men vaak de benaming ‘hypo’ om een tekort aan suiker in het bloed aan te geven (zie ook suikerziekte bij de hond). Het suiker gehalte in het bloed wordt bepaald door:
  • Het verhogen van het suikerniveau in het bloed door de suiker opname (voeding).
  • Het verhogen van het suikerniveau in het bloed door suiker productie in de lever (aangestuurd door de hormonen glucagon, cortisol, adrenaline en groeihormoon).
  • Het verlagen van het suikerniveau in het bloed door gebruik van suiker door de weefsels (aangestuurd door het hormoon insuline).
Een te laag bloedsuiker is een levensbedreigende situatie die snel behandeld moet worden. Vermoed u dat uw hond of kat een te laag bloedsuiker heeft, geef uw hond of kat dan meteen wat suikerwater (dextrose, honing). Dit kan u in de bek van uw hond of kat smeren (onder de tong of op de wangslijmvliezen). Neemt u daarna direct contact op met de dierenarts.
honing

Hoe ontstaat een te laag bloedsuiker (hypoglycemie) bij de hond?

Elke hond van elke leeftijd en elk geslacht kan een hypoglycemie ontwikkelen. We zien een te laag bloedsuiker voornamelijk bij suikerziekte patiënten en puppies van kleine rassen. Een tekort aan suiker in het bloed kan ontstaan door:
  • Een overmatige hoeveelheid insuline in het bloed, waardoor te veel bloedsuiker door de weefsels wordt opgenomen. Bijvoorbeeld door een overdosis insuline bij suikerpatiënten, de aanwezigheid van een insuline producerende tumor (bijvoorbeeld insulinoom) of een xylitol intoxicatie.
  • Een overmatig suiker gebruik door de weefsels. Bijvoorbeeld bij een epileptische aanval, waarbij de weefsels in een zeer korte tijd veel suiker opnemen en gebruiken uit het bloed. Ook dieren in shock, sepsis, met een heftige infectie of tumor kunnen een tekort aan bloedsuiker ontwikkelen, omdat er te veel suiker uit het bloed wordt gebruikt.
  • Een verminderde suiker productie door de lever. Bijvoorbeeld bij een nog onvolledig ontwikkelde leverfunctie bij jonge puppies van voornamelijk (zeer) kleine rassen, zoals de Chihuahua of Pomeriaan. Ook bij honden met een ernstige leveraandoening, waarbij meer dan 70% van de leverfunctie is aangetast, kunnen een tekort aan bloedsuiker ontwikkelen. Bovendien kan bij de ziekte van Addison (hypoadrenocortisisme) een tekort aan bloedsuiker ontstaan (25% van de honden met de ziekte van Addison).

Hoe herken ik een te laag bloedsuiker (hypoglycemie) bij de hond?

De hersenen zijn afhankelijk van suiker als energiebron. Andere organen kunnen naast suiker ook andere energiebronnen gebruiken (vetzuren, ketonlichamen), maar de hersenen niet. Wanneer het bloedsuiker verlaagd, zullen de hersenen hierdoor als eerste in de problemen komen. Een hond met een te laag bloedsuiker zal dus neurologische problemen vertonen, zoals sloomheid, wankel lopen (ataxie), afwezig zijn, trillen, aanvallen, versnelde ademhaling, trage hartslag en honden met een extreem laag bloedsuiker kunnen in coma raken.
De dierenarts kan een te laag bloedsuiker bevestigen met bloedonderzoek. Hierbij wordt de bloedsuiker gemeten in het bloed (let op: cellen in het bloed verbruiken de aanwezige suiker, voor een betrouwbare meting moet het bloedsuiker snel worden bepaald of dient het serum snel van de cellen te worden gescheiden). Bij een gemeten bloedsuiker op een glucometer, wordt geadviseerd het bloedsuiker gehalte te bevestigen met een laboratorium meting. Naast het bloedsuiker kan de dierenarts ook de fructosamines bepalen (fructosamine <350 µmol/L is indicatief voor een hypoglycemie). Wanneer een hypoglycemie is bevestigd, moet verder onderzoek worden uitgevoerd naar de oorzaak van de hypoglycemie, door middel van verder bloedonderzoek, urine onderzoek, röntgen- of echografisch onderzoek en eventueel bioptname van afwijkende weefsels.

Hoe wordt een te laag bloedsuiker (hypoglycemie) bij de hond behandeld?

De behandeling van een te laag bloedsuiker is afhankelijk van de ernst:
  • Behandeling van een milde hypoglycemie
    Bij een milde hypoglycemie (< 5 mmol/L), waarbij de hond nog goed in staat is om te eten, wordt direct een maaltijd aangeboden (frequent kleine porties). Ook kan er suikerwater (dextrose/honing) in de bek van de hond worden gesmeerd (onder de tong of op de wangslijmvliezen).
  • Behandeling van een ernstige hypoglycemie
    Bij een ernstige hypoglycemie, waarbij de hond in shock, met aanvallen of in coma is, moet het suikerniveau in het bloed worden hersteld met een IV glucose infuus. De eventueel aanwezige aanvallen kunnen worden onderdrukt met rectale medicatie.
  • Bolus glucose IV (1-1,5 ml/kg van 30% glucose (of 5-10 ml/kg glucose 5% (0,5 g/kg))
    • Kleine hond/kat: 4-8 ml glucose 30% gedurende 5-10 minuten IV toedienen (verdunnen naar een 10% oplossing, omdat 30% glucose irritatie aan de perifere vaten en afbraak van rode bloedcellen kan veroorzaken).
    • Grotere hond: 13-23 ml glucose 30% gedurende 5-10 minuten IV toedienen (verdunnen naar een 10% oplossing, omdat 30% glucose irritatie aan de perifere vaten en afbraak van rode bloedcellen kan veroorzaken).
  • Onderhoudsinfuus (CRI) met glucose 
    (2,5%-5%) totdat de oorzaak van de hypoglycemie is gevonden en opgelost.
Bij de aanwezigheid van een insuline producerende tumor (insulinoom) kan het verhogen van de bloedsuiker extra uitscheiding van insuline door de tumorcellen veroorzaken. Hierdoor zal na het kort stijgen van de bloedsuiker, de bloedsuiker extra snel dalen tot onder het gewenste niveau (rebound effect). Hierdoor kunnen de insuline producerende cellen uitgeput raken, waardoor uiteindelijk een tekort aan insuline ontstaat, ofwel suikerziekte! Een IV infuus met een CRI  is bij honden met een insuline producerende tumor of honden die niet reageren op een glucose infuus, te adviseren.

Wat is de prognose van een hond met een te laag bloedsuiker (hypoglycemie)?

De prognose van een hypoglycemie is afhankelijk van de oorzaak. Suikerziekte patiënten kunnen met goede behandeling en monitoring goed herstellen. Ook puppies van kleine rassen kunnen met goede ondersteuning (elke 2 uur voeding geven!) volledig herstellen. Wanneer de hypoglycemie wordt veroorzaakt door een tumor is de prognose afhankelijk van de soort tumor en de mogelijke behandelingen (chirurgie, chemotherapie, bestraling, etc).
Hebt u nog vragen na het lezen van deze pagina of denkt u dat uw hond een te laag bloedsuiker heeft, neem dan direct contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn