Zie onze producten voor nierpatiënten:
Webshop
delen

Nierfalen of een nierprobleem bij de hond

Samenvatting

Nierproblemen bij de hond komen geregeld voor. De oorzaken kunnen zeer divers zijn. Allereerst is het belangrijk of er echt sprake is van nierfalen. Hiervoor is bloedonderzoek én urineonderzoek noodzakelijk. Zonder dit laatste is het eigenlijk niet goed mogelijk nierfalen bij de hond vast te stellen. Er zijn drie categorieën nierfalen die we onderscheiden:

  • Pre-renaal nierfalen. Dit is eigenlijk geen echt nierfalen maar treedt op bij uitdroging of bijvoorbeeld hartfalen.
  • Renaal nierfalen: hierbij zijn de nieren zelf beschadigd geraakt, ofwel acuut, ofwel chronisch.
  • Post-renaal nierfalen. Hierbij heeft de hond een verstopping van de urineafvoerwegen (plasbuis). De meest voorkomende oorzaak hiervan zijn blaasstenen of blaasgruis bij de hond.

De diagnose van een nierprobleem bij honden wordt dus gesteld door middel van bloed- en urineonderzoek, echografie en eventueel nierbiopten. Behandeling van nierfalen is erop gericht de oorzaak indien mogelijk weg te nemen, ondersteunende behandeling met infuus, medicatie en aangepaste voeding. De prognose van nierproblemen verschilt sterk en hangt af van de ernst en oorzaak.

De belangrijkste nieraandoeningen bij honden zijn:

Het verschil tussen beiden is erg belangrijk. Je kan eigenlijk stellen dat dit twee verschillende aandoeningen zijn. Acuut nierfalen is een zeer ernstige en acute aandoening die direct intensive care nodig heeft. Een chronisch nierprobleem is vaak al lang aanwezig en heeft soms interne zorg nodig, soms niet.

 

Mocht u nog vragen hebben na het lezen van deze informatiepagina’s dan staan wij u natuurlijk graag te woord. U kunt te allen tijde contact met ons opnemen. U kunt ook de button links in beeld gebruiken om contact met ons op te nemen.

Nierfalen of een nierprobleem bij de hond: de normale nier.

Paste your AdWords Remarketing code here