Facebook
X

Top 10: veel voorkomende vergiftigingen bij huisdieren

Regelmatig worden er huisdieren bij ons binnengebracht met een vergiftiging door huis, tuin of keukenmiddelen. Hoe herkenbaar is het als baasje dat de hond of kat stiekem iets van tafel pakt als je even niet kijkt.
Gelukkig kan er door snel te handelen vaak voor worden gezorgd dat de dieren geen blijvende gevolgen van dit soort vergiftigingen ondervinden. Om nog een keer een goed beeld te geven van veel voorkomende vergiftigingen bij ons op de vestigingen hebben we daarom een lijstje gemaakt:
  • Levensmiddelen (o.a. chocolade, avocado, druiven, rozijnen )
  • Humane medicatie ( o.a. paracetamol, antidepressiva )
  • Planten en bollen (o.a. lelies )
  • Rattengif
  • Huishoudelijke artikelen ( o.a. bleek, chloor )
  • Zout
  • Antivries
  • Slakkendood
  • Blauwalg
  • Adderbeet

Wat kun je het beste doen als het dier toch een van de bovenstaande middelen heeft binnengekregen?

Bij de meeste vergiftigingen is het belangrijk om het dier zo snel mogelijk na inname te laten braken. Zodat zo veel mogelijk van de giftige stof uit het lichaam wordt gehaald. Laten braken is in principe alleen zinvol in de eerste 4-6 uur na inname. Bij huishoudelijke artikelen wordt er vaak voor gekozen het dier niet te laten braken in verband met mogelijke schuimvorming door braken of extra irritatie van de slokdarm.
Raadpleeg zo snel mogelijk uw dierenarts en probeer te achterhalen welke hoeveelheid het dier heeft binnengekregen. Daarnaast is het belangrijk om te controleren wat het dier precies heeft binnen gekregen, dus maak een foto van het etiket of neem het mee als je de dierenarts gaat bezoeken.

Wilt u meer weten over mogelijke vergiftigingen? Kijk dan op onze informatiepagina’s:

Heeft uw kat mogelijk een vergiftiging opgelopen of heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, wij bieden 24/7 spoedhulp voor uw dier!
paracetamol-giftig
paracetamol is giftig voor honden en katten.

Deel dit bericht met iemand!

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Lees ook:

Caressa fotowedstrijd feestagen

Fotowedstrijd feestdagen

Vier de feestdagen met ons mee! Maak met jouw huisdier een leuke foto in de sfeer van de aankomende feestdagen en lever deze tot 15 december 2023 bij ons in om kans te maken op één van onze kerstcadeautjes onder de boom!

Lees verder

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn