Victor bij de dierenarts

Een tijdje geleden kwam Victor bij ons langs, hij had last van z’n tanden dus het was tijd voor een tandheelkundige ingreep. Victor is een leuke Europese korthaar van zeven jaar oud. Voor de behandeling werd Victor eerst lichamelijk nagekeken door een van onze artsen, nadat alles gecontroleerd en goedgekeurd was werd er een infuus geplaatst. Via het infuus wordt het narcosemiddel toegediend zodat hij rustig in slaap valt.

Nadat Victor geïntubeerd is en aan de monitor ligt beginnen we met de behandeling. Eerst wordt de bek geïnspecteerd met een pocketsonde, met deze sonde meet je de diepte van het tandvlees rondom de tand of kies op. Met het haakje aan de sonde controleer je op oneffenheden. Al snel zagen we dat er meerdere kiezen waren aangetast. Na de bekinspectie worden er dentale röntgenfoto’s gemaakt waarbij je heel duidelijk kunt zien in welke staat de tand- en kieswortels verkeren.

Bekinspectie bij Victor de kat

Dit is wat we zagen tijdens de bekinspectie.

Röntgenfoto van de kies

Dit is een röntgenfoto van dezelfde kies als op de foto hierboven.

Op de röntgenfoto is duidelijk te zien dat de kieswortels bijna zijn opgelost en dat de kies niet meer vastzit in het kaakbot. Wij noemen dit een FORL (Feline Odontoclastische Resorptie Leasies (FORL). Deze kies en nog drie andere kiezen hebben we uiteindelijk bij Victor verwijderd.

victor de kat

Na de behandeling kreeg Victor een injectie om wakker te worden en na een paar uur mocht hij mee naar huis met wat pijnstilling.

Reacties van anderen (1)

Rob Derriks

Utrecht
Cijfer 10
ik ben trots (en liefdevol) baasje van 3 Franse bulldogs. Om de dag poetsen we tandjes en zorg ik voor kauwstaafjes die tandverzorgend werken. Minimaal ieder half jaar laat ik hun gebitjes checken bij/ door Caressa en net als bij de mens is het af en toe nodig dat professionele behandeling nodig is wat ik ook meteen afspreek, want een gezond gebit betekent zoveel voor welk dier dan ook. Ik ben heel blij met jullie deskundigheid en zorg waar ik de mogelijkheden niet heb.
Lees meer

Deel uw eigen ervaring