Castratie kat

Katers worden zeer veel gecastreerd. Een goede vraag is: “Waarom moet een kat eigenlijk gecastreerd worden?” Er zijn een aantal redenen waarom een kater meestal gecastreerd wordt door de dierenarts:

  • Ongecastreerde katten gaan meestal, als ze in de “pubertijd” komen, sproeien. Hierbij steken ze hun staart recht omhoog en plassen ze recht naar achteren tegen voorwerpen aan zoals banken, deuren e.d. Aangezien kattenurine zeer erg ruikt, is dit de belangrijkste reden om te besluiten tot castratie van een kat.
  • Ongecastreerde katers vechten veel meer de gecastreerde katers. Aangezien katten hierdoor zeer vaak abcessen krijgen, is castratie een methode om dit te verminderen. Vele abcessen kunnen bijdragen aan het optreden van nierfalen. Iedere chronische infectie kan dit veroorzaken. De antistoffen tegen de bacteriën kunnen “neerslaan” in de nieren. Deze antistoffen trekken weer ontstekingscellen aan waardoor er een chronische ontsteking in de nieren ontstaat. Deze maakt de nieren uiteindelijk kapot.
  • Urine van een ongecastreerde kat ruikt sterker.

Redenen om een kat niet te castreren zijn:

  • Gecastreerde katten krijgen sneller overgewicht.
  • Indien een kat op jonge leeftijd gecastreerd wordt, zal de bouw van de kat anders worden. De typische “katerkop”, een brede en volle kop typisch voor katers, zal afwezig blijven. De beenderen blijven langer doorgroeien waardoor deze katten een rankere en hogere bouw krijgen. Dit is medisch gezien geen probleem.

Om al deze redenen is castratie van een kat meestal noodzakelijk . De ingreep is zeer kort en neemt slechts 5 tot 10 minuten in beslag. Een goede pijnbestrijding zal het ongemak na de castratie tot een minimum beperken. Meestal horen wij dat de kat dezelfde dag alweer actief en de oude is. De kosten van een castratie kunt u vinden in onze tarievenlijst onder het kopje castratie.

Mocht u nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel uw eigen ervaring