Chemische castratie van een hond

Er zijn verschillende redenen om uw hond te laten castreren. Op de pagina Castratie hond kunt u hier meer over lezen.

Een castratie van een reu werd in het verleden altijd chirurgisch uitgevoerd. Dit betekent dat beide testikels met een operatie worden verwijderd. De reu moet hiervoor onder narcose en de ingreep is onomkeerbaar (definitief). Tegenwoordig is het ook mogelijk een reu chemisch te castreren.

Verschillen tussen chemische castratie en chirurgische castratie:

  • Voor een chemische castratie hoeft een hond niet onder narcose. Een chemische castratie bestaat uit een injectie en hiervoor hoeft uw reu niet onder narcose gebracht te worden.
  • Een chemische castratie is omkeerbaar. Een chemische castratie werkt uit. Wanneer uw reu chemisch is gecastreerd, zal hij na een periode van enkele weken tot maanden (tot meer dan een jaar) zijn mannelijkheid (vruchtbaarheid) weer terugkrijgen. De chemische castratie is dan uitgewerkt.

Waarom uw hond chemisch castreren in plaats van chirurgisch castreren?

  • Jonge reuen worden met regelmaat gecastreerd in verband met gedragsproblemen: dominantie of agressie gedrag, plas gedrag en/of (overmatige) interesse in teefjes. Het castreren van een reu hoeft dit gedrag helaas niet altijd te veranderen. Niet al het gedrag is testosteron gerelateerd! Zo blijft ongeveer 27% van chirurgisch gecastreerde reuen ongewenst gedrag vertonen. Door middel van een chemische castratie kan gekeken worden of het ongewenste gedrag van de hond verminderd of verdwijnt. Wanneer het ongewenste gedrag verminderd of verdwijnt en het ongewenste gedrag keert terug als de chemische castratie is uitgewerkt, dan kunt u overwegen om de hond chirurgisch te castreren (onomkeerbaar) of de chemische castratie te herhalen (omkeerbaar). Wanneer het ongewenste gedrag door de chemische castratie niet verandert, dan zal dit gedrag ook niet veranderen na een chirurgische castratie en moet vaak de hulp worden ingeschakeld van een gedragstherapeut.
  • Bij een fok reu kan een chemische castratie worden gebruikt om de reu tijdelijk onvruchtbaar te maken. Wanneer de chemische castratie is uitgewerkt kan de reu weer voor de fok worden ingezet.
  • Bij oudere honden met prostaat problemen of peri-anaalkliertumoren is chemische castratie (soms in combinatie met andere medicijnen) voldoende om de prostaatproblemen of peri-anaalkliertumoren te behandelen. Hierdoor hoeft de hond dan niet onder narcose. Wanneer de chemische castratie is uitgewerkt is er wel een kans dat het prostaatprobleem terugkeert. Op dit moment kan ervoor gekozen worden de chemische castratie te herhalen of, bij een goede gezondheidstoestand, de hond chirurgisch te castreren.
  • Bij honden met een hernia perinealis (scheur in de spierwand naast de anus) of vastzittende steentjes in de plasbuis is chirurgische castratie aanbevolen, omdat een hernia perinealis of vastzittende steentjes in de plasbuis al chirurgisch moeten worden behandeld.
Chemische castratie, agressief gedrag.

Agressief gedrag is voor een eigenaar vaak een reden om de hond te laten castreren. Of het gedrag verandert door de castratie kan uitgeprobeerd worden met een chemische castratie.

Hoe werkt een chemische castratie bij de hond?

Voor een chemische castratie van de hond werd vroeger een injectie Tardak gebruikt. Tegenwoordig gebruikt men eigenlijk altijd het implantaat Suprelorin.

Chemische castratie van uw hond door middel van een implantaat (chip): Suprelorin

Suprelorin is een implantaat die, net als een chip, met een naald onder de huid wordt gebracht. Het implantaat geeft continu een lage dosering hormoon (desloreline) af, waardoor bij de reu de productie van het geslachtshormoon testosteron wordt geremd. Bij sommige honden wordt door het remmen van de testosteron het dominantie of agressie gedrag onderdrukt. Zonder testosteron wordt ook de aanmaak van nieuwe spermacellen geremd en het libido onderdrukt, de reu wordt onvruchtbaar. Het implantaat lost vanzelf op en verliest daardoor zijn werking. De productie van testosteron zal weer op gang komen en de hond wordt opnieuw vruchtbaar en kan zijn dominantie of agressie opnieuw tonen. Er zijn 2 varianten van Suprelorin implantaten: een 4,7 mg implantaat en een 9,4 mg implantaat. Het verschil van beide implantaten zit in de werkingsduur. Het 4,7 mg implantaat werkt ongeveer een half jaar en het 9,4 mg implantaat werkt ongeveer1 jaar. Per hond is enige variatie in de werkingsduur mogelijk. Kort na het plaatsen van een Suprelorin implantaat kan het testosteron gerelateerde gedrag kortdurend toenemen, maar bij de meeste honden valt deze toename niet op. Na 9-21 dagen (bij een 4,7 mg implantaat) en 45 dagen (bij een 9,4 mg implantaat) is het testosteron niveau gedaald en zal het testosteron gerelateerde gedrag veranderen. De onvruchtbaarheid wordt bij een 4,7 mg implantaat bereikt na 6-9 weken en bij een 9,4 mg implantaat na 8-12 weken.  Suprelorin wordt bijna altijd ingezet om honden chemisch te castreren.

Chemische castratie van uw hond door middel van een injectie: Tardak

Chemische castratie was vroeger alleen mogelijk met een injectie Tardak (Delmadinone). Delmadinone is een synthetisch geslachtshormoon (van het progestagene type) en remt de hypofyse. De hypofyse maakt hormonen die de testikels aanzetten tot het maken van testosteron. Doordat de hypofyse wordt geremd, wordt dus ook de aanmaak van testosteron geremd. De werkingsduur is wisselend, maar als dieren goed reageren op de behandeling moet vaak na 3-4 weken de behandeling worden herhaald. Tardak heeft helaas veel bijwerkingen:

  • Haarverkleuring of uitval op de plaats van injectie.
  • Reeds aanwezige mammatumoren kunnen in de groei worden gestimuleerd, maar ook kunnen mammatumoren ontstaan.
  • De reu kan acromegalie ontwikkelen.
  • De reu kan diabetes mellitus (suikerziekte) ontwikkelen.

Honden die een verminderde agressie tonen wanneer ze zijn behandeld met delmadinone zullen niet altijd hetzelfde reageren op een   chirurgische castratie. Dit komt doordat delmadinone ook een kalmerend effect op de hersenen heeft. Tardak kan dus niet worden gebruikt als testmethode om te proberen of het gedrag van de hond verbetert met (chemische) castratie. Het voordeel van Tardak is dat de gunstige effecten van de behandeling na 2 tot 4 dagen optreden. Om deze reden wordt een injectie met Tardak vaak ingezet wanneer er sprake is van prostaatproblemen of peri-anaalkliertumoren, de klachten van de prostaatproblemen of peri-anaalkliertumoren zullen dan snel verminderen.

 

Heb u nog vragen na het lezen van deze pagina of wilt u uw hond chemisch laten castreren, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Reacties van anderen (2)

Heike liverpool

Gouda
Cijfer 1
Hond op 30 januari chemisch laten castreren. Verkeerd voorgelicht dus wilde, zoals vermeld in de bijsluiter dat dit mogelijk is, het implantaat laten verwijderen aangezien mijn reu er totaal niet prettig op reageerde. Narcose gepland bij de dieren arts en het implantaat zou met een kleine snede worden verwijderd. Dan komt het, volgens virbac kon dit niet. Ik ben verbaasd dat de bijsluiter nog steeds niet is aangepast aangezien er meerdere malen contact is geweest met virbac. Ook heeft mijn reu het afgelopen half jaar meerdere malen antibiotica moeten nemen voor andere klachten en heel vreemd dat de testikels die periode weer groeide en na stoppen kuur weer kleiner werden. Ook dit kon niet volgens virbac. Nu zou het implantaat allang moeten zijn uitgewerkt maar dat is natuurlijk niet het geval. Ik vind dat er veelste weinig onderzoek is gedaan naar dit implantaat de suprelon dus en waar moet je beginnen om dit te resetten in het belang van de dieren. Uiteraard lees ik zeer goede ervaringen maar ook teveel negatieve en dan is het dus maar afwachten hoe de reu ervan hersteld en zijn testosteron niveau weer is genormaliseerd. Verder het afgelopen jaar enorme onzeker heid, uitval en angst gedrag bij mijn reu. Hopelijk plaatst u dit bericht ook als voorlichting.
Lees meer

Imge Ozdemir

Rotterdam
Cijfer 10
Beste, Onze Duitse herder / rottweiler reu is inmiddels 3 maanden weer vruchtbaar na een chemische castratie van 6 maanden. Ik vroeg mij af of het echt na 6 maanden is uitgewerkt, kan het bij sommige honden langer zijn?
Lees meer

pacobleeker

Cijfer
Hallo Liesbeth, Minimaal zes maanden, maar het is ook een beetje afhankelijk van het ras en de redenen om chemisch te castreren. U kunt het best even telefonisch contact opnemen met de voor u dichtsbijzijnde vestiging. Contact informatie vind u hier: https://www.dierenziekenhuizen.nl/locaties/
Lees meer

Liesbeth van zundert

Sint Philipsland
Cijfer 10
Hallo,hoe oud moet je reu hier minimaal voor zijn?groetjes Liesbeth.
Lees meer

Deel uw eigen ervaring