Laparoscopie bij hond en kat

Laparoscopie is een ingreep die de laatste tijd een enorme vlucht heeft genomen bij de hond. Het behoort tot wat we noemen ‘een minimaal invasieve operatie’. Hiermee bedoelen we dat de ingreep veel minder pijnlijk is dan een traditionele operatie.

Met name bij de hond is laparoscopie een ideale manier om een diagnose te stellen of te opereren. Hoe groter de hond des te groter het voordeel van laparoscopie. De sneetjes blijven namelijk even klein, terwijl de buikholte van een grote hond veel groter is.

Laparoscopie wordt bij de hond met name gebruikt voor sterilisatie (zie laparoscopische sterilisatie). De toepassingen zijn echter veel breder. We gebruiken laparoscopie met name bij de hond (en ook bij de kat en andere diersoorten) voor:

  • De buikholte te onderzoeken. Met een sneetje van 0.5 cm kunnen we de volledige buik bekijken!
  • Biopten te nemen van organen. Het grote voordeel is dat je goed kan kijken waarvan je een biopt neemt en meteen de andere organen kan bekijken.
  • Voor operatieve ingrepen, waaronder een laparoscopische sterilisatie of een binnenbal bij een reu verwijderen (cryptorchidie). Ook kunnen we op deze manier de maag vastzetten bij grote hondenrassen om een maagkanteling te voorkomen.

Kortom, laparoscopie is onmisbaar geworden in de diergeneeskunde en niet meer weg te denken. Daarom zijn er in onze dierenziekenhuizen al 10 artsen opgeleid om deze ingreep goed en veilig uit te voeren! Mocht u uw hond dus via laparoscopie willen laten behandelen dan bent u gegarandeerd van de beste en veiligste zorg voor uw hond.

Wilt u een afspraak maken voor een laparoscopie bij uw hond (bijvoorbeeld een sterilisatie of castratie) neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

 

Een laparoscopische sterillisatie bij de hond

Laparoscopie bij de hond.

Laparoscopie bij de hond.

Deel uw eigen ervaring