Facebook
X

Chemische castratie (Suprelorin®) bij de hond

Chemische castratie bij reuen: een alternatief voor chirurgische ingreep

Voor hondeneigenaren met een reu is de beslissing over castratie vaak complex. Traditioneel wordt castratie via een chirurgische ingreep uitgevoerd, waarbij beide testikels worden verwijderd. Dit is een definitieve en onomkeerbare oplossing. Na deze operatie kan de hond nog kortstondig vruchtbaar zijn vanwege resterende zaadcellen.

Redenen voor castratie kunnen zijn:

  • Dominant gedrag naar andere honden.
  • Overmatig seksueel gedrag, zoals frequent rijden.
  • Het onvruchtbaar maken van de reu.
  • Terugkerende voorhuidontsteking.
  • Gezondheidsproblemen, zoals goedaardige prostaatvergroting.

Sinds 2008 biedt Nederland een alternatief voor chirurgische castratie: een implantaat. Dit kleine, staafvormige implantaat wordt, net als een identificatiechip, onder de huid ingebracht met een naald. Het implantaat geeft een constante, lage dosis hormonen af die de productie van geslachtshormonen (testosteron) remmen. Het afremmen hiervan resulteert in tijdelijke onvruchtbaarheid voor ten minste 6 maanden. Er is ook een langer werkend implantaat beschikbaar, effectief voor minimaal 12 maanden.

Deze methode van chemische castratie biedt eigenaren een niet-definitieve optie om de gevolgen en effecten van castratie te ervaren zonder een onomkeerbare chirurgische ingreep.

Initiële testosteronstijging

Na toediening van het implantaat kan er een korte stijging van de testosteronconcentratie optreden, soms binnen 1-2 uur. Dit kan leiden tot een tijdelijke toename van testosterongerelateerd gedrag, zoals verhoogde activiteit of typisch reuengedrag. Bij de meeste honden is deze toename echter niet merkbaar.

Daling van testosteron en onvruchtbaarheid

Bij de meeste reuen daalt het testosteron na 9-21 dagen aanzienlijk, tot onder het vruchtbaarheidsniveau. Voor het langwerkende implantaat kan dit tot 45 dagen duren. De hond wordt daarmee onvruchtbaar en verliest interesse in het vrouwelijk geslacht. Deze onvruchtbaarheid treedt in na 6 tot 9 weken voor de standaard variant en 8 tot 12 weken voor het langwerkende implantaat. Gedurende deze periode moeten behandelde honden gescheiden blijven van loopse teefjes.

Gedragsveranderingen

Sommige honden worden na de daling van het testosteron rustiger en minder dominant. Dit is echter niet gegarandeerd, en niet al het gedrag is testosterongerelateerd. Ongeveer 27,3% van de chirurgisch gecastreerde honden vertoont nog seksueel gedrag, en hetzelfde percentage is te verwachten bij het implantaat.

Werking en duur van het implantaat

Het implantaat is oplosbaar en raakt na verloop van tijd uitgewerkt. Het effect van het implantaat is zichtbaar doordat de testikels van de reu in grootte afnemen, gemiddeld met ongeveer 30%. De duur van de onvruchtbaarheid varieert per individu, maar duurt minimaal 6 of 12 maanden afhankelijk van de gekozen variant. Na het uitwerken van het implantaat stijgt de testosteronconcentratie geleidelijk, waardoor reuengedrag en vruchtbaarheid langzaam terugkeren.

Belang van voorlichting

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te worden door uw dierenarts over de effecten en het proces van chemische castratie, vooral gezien de variabiliteit in reacties en gedrag na de behandeling.

Mogelijke gewichtstoename

Een chemische castratie kan, net zoals bij een operatieve castratie, leiden tot gewichtstoename. Het is belangrijk om een eventuele toename in gewicht te voorkomen, omdat overgewicht diverse gezondheidsproblemen kan veroorzaken.  Wij raden u aan om nauwlettend de voedselinname van uw hond in de gaten te houden. Overweeg eventueel over te stappen op voer dat specifiek is samengesteld voor de behoeften van gecastreerde of gesteriliseerde honden.

Heeft u na het lezen van deze pagina’s nog vragen neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn