Seniorencontrole katten
Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen?
- Gewrichtsproblemen (artrose). Dit wordt bij meer dan 90% van de katten ouder dan 12 jaar gezien.
- Chronisch nierfalen. Dit wordt bij 30% van de katten ouder dan 10 jaar gezien.
- Verhoogde bloeddruk (hypertensie). Dit wordt vaak gezien bij oudere katten, meestal is er sprake van secundaire hypertensie. Dit betekent dat er een onderliggende oorzaak aanwezig is. De meest voorkomende oorzaken zijn nierfalen (bij 25-30% van de katten), hartproblemen, hyperthyreoïdie en hyperaldosteronisme.
- Een te actieve schildklier (hyperthyreoïdie). Dit wordt bij 10% van de katten ouder dan 9 jaar gezien.
- Dementie. Dit wordt bij 50% van de katten ouder dan 15 jaar gezien.
- Andere aandoeningen die veel bij oudere katten voorkomen zijn diabetes mellitus, obstipatie problemen, doofheid, een slecht gebit en kanker.
Waarom deze informatiebrief?
Artrose
Chronisch nierfalen
De eerste symptomen van nierfalen zijn veel drinken en veel plassen, afvallen, braken, verminderde eetlust en een minder goede vachtverzorging. Chronisch nierfalen is vaak een langzaam proces en we zien pas klinische verschijnselen als meer dan 80% van de nieren beschadigd is geraakt. Daarom is het zo belangrijk om chronisch nierfalen in een zo vroeg mogelijk stadium te diagnosticeren. De behandeling is gericht op het vertragen van verdere schade aan de nieren en het nierfalen op een stabiel niveau te krijgen. Dit doen we door de nieren zo goed mogelijk te ondersteunen met een speciaal dieet en eventueel medicatie. Hierdoor kunnen katten met behandeling tot 3x langer leven dan zonder behandeling. Voor meer informatie verwijs ik u door naar onze informatie over nierfalen.
Hypertensie
Ook een verhoogde bloeddruk is een aandoening die veel voorkomt bij de oudere kat. Vaak wordt dit in combinatie gezien met chronisch nierfalen. Het gevaar is dat een te hoge bloeddruk vaak niet opgemerkt wordt aan het dier. Hypertensie kan een hersenbloeding of bloedingen in de ogen tot gevolg hebben, waardoor acute en blijvende blindheid optreedt. Beiden ernstige gevolgen die we niet meer kunnen herstellen. Ook in dit geval is voorkomen dus beter dan genezen. Voor meer informatie verwijs ik u door naar onze informatie over hoge bloeddruk bij katten.
Hyperthyreoïdie
Seniorencontrole
- Stap 1:Â het invullen van de vragenlijst.
U krijgt bij ons een vragenlijst mee die u rustig thuis kunt invullen, daarna kunt U deze per email naar ons verzenden of  bij ons komen langs brengen op de kliniek.
- Stap 2:
het thuis opvangen van verse urine (niet ouder dan 4 uur). Dit kunt u langs komen brengen op de praktijk. In de urine zal het soortelijk gewicht (SG) bepaald worden. Dit geeft informatie over de nierfunctie en het concentrerend vermogen van de nieren. Daarnaast zal er een urinestrip gedaan worden. Hiermee kunnen we testen of uw kat suikerziekte heeft of dat er bloed in de urine zit (dit laatste kan duiden op een ontsteking van de urinewegen).
- Stap 3:
bloeddrukmeting bij de assistent(e).
- Stap 4:
op consult komen bij een dierenarts. De dierenarts zal uw kat grondig onderzoeken en de resultaten van bovengenoemde stappen bespreken. Aan de hand hiervan zal met u overlegd worden welke bloedonderzoeken wij adviseren.
Welke onderzoeken adviseren wij op basis van de leeftijd van uw kat:
- Volwassen kat (7-10 jaar): 1x per jaar urine onderzoek (SG+strip) en bloeddrukmeting.
- Senior kat (11-14 jaar): 1x per jaar urine onderzoek (SG+strip) + bloeddrukmeting + bloedonderzoek (bloedbeeld, nierwaarden, leverwaarden, suiker, eiwitten en schildklier (T4).
- Â Geriatrische kat (ouder dan 14 jaar): 2x per jaar urine onderzoek (SG+strip) + bloeddrukmeting. 1x per jaar bloedonderzoek (bloedbeeld, nierwaarden, leverwaarden, suiker, eiwitten en schildklier (T4)).