Facebook
X

Tarieven in dierenklinieken: een blik achter de schermen

Bij Caressa Dierenziekenhuizen staat transparantie hoog in het vaandel, en dat geldt ook voor de tarieven. Er kunnen soms vragen ontstaan over de prijzen die gehanteerd worden. Hieronder wordt inzichtelijk gemaakt hoe de prijzen in de diergeneeskunde en dus ook bij onze dierenklinieken tot stand komen.

Een opvallend aspect van diergeneeskunde in Nederland is dat slechts 5% van de huisdieren verzekerd is. Ter vergelijking: in de humane zorg zijn we veelal verzekerd en zien we vaak niet direct de daadwerkelijke kosten van behandelingen terug op onze rekening. Omdat de meeste huisdiereigenaren de dierenartsbehandelingen direct zelf betalen, worden deze kosten direct zichtbaar. Het is belangrijk te beseffen dat, net als in de humane zorg, de kosten voor hoogwaardige medische zorg voor huisdieren substantieel kunnen zijn, vooral zonder de buffer van een verzekering.

Prijsopbouw: meer dan je ziet

Een bezoek aan de dierenarts gaat verder dan alleen een consult. De prijsopbouw in dierenklinieken reflecteert dan ook de veelzijdige aspecten van diergeneeskundige zorg, elk met een eigen bijdrage aan het totale kostenplaatje. Denk hierbij aan::

  • Locatie & faciliteiten: in stedelijke gebieden kunnen kosten hoger liggen vanwege huur en overhead. Maar vaak bieden deze locaties ook ruimere openingstijden en betere voorzieningen.
  • Kwaliteit & service: extra services, zoals ruime consulttijden, kosteloos (telefonisch) advies van onze paraveterinairen, herinneringen voor vaccinaties en beschikbaarheid buiten reguliere tijden, dragen bij aan de zorgervaring en maken deel uit van de prijsstelling.
  • Team & opleiding: de expertise van het team, dat varieert van dierenartsen tot assistenten, speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van de zorg die geboden wordt.
  • Apotheekbeheer: Het onderhouden van een apotheek binnen een dierenkliniek is een complexe operatie. Het vereist gecontroleerde opslagomstandigheden, nauwkeurige administratie van voorraden, en deskundige toediening van medicatie. Deze processen zorgen ervoor dat huisdieren de correcte medicijnen ontvangen en zijn een essentieel onderdeel van de totale zorg.
  • Diagnostische apparatuur: investeringen in geavanceerde diagnostische apparatuur, zoals röntgen- en echo-apparaten, zijn substantieel, en dit weerspiegelt zich in de tarieven. Deze apparatuur is cruciaal voor accurate diagnoses en effectieve behandelingen.

Waarom werken we met prijsindicaties?

Bij Caressa Dierenziekenhuizen streven we naar transparantie, maar het is belangrijk te begrijpen dat elke behandeling uniek is en afhankelijk van diverse variabelen: de gezondheidstoestand van een huisdier, specifieke behoeften, gebruikte materialen en benodigde expertise kunnen variëren.

Daarom geven we voorafgaand aan een behandeling graag een indicatie van de kosten, zodat er duidelijke verwachtingen zijn, maar altijd met het voorbehoud dat individuele omstandigheden kunnen leiden tot aanpassingen.

Een operatie is bijvoorbeeld meer dan alleen de ingreep. Hierbij spelen diverse factoren een rol, zoals medicijnen, gebruikte materialen, personeelsinzet en de opleiding van de dierenarts.

Waarom hebben we soms prijswijzigingen?

Zoals in vele sectoren kunnen ook in de diergeneeskunde de kosten variëren. De prioriteit van Caressa Dierenziekenhuizen is om altijd de beste zorg voor geliefde huisdieren te blijven bieden. Hierdoor wordt er continu geïnvesteerd in kwaliteit, kennis en materialen. Factoren die invloed kunnen hebben op prijswijzigingen: 

  • Inflatie: Caressa Dierenziekenhuizen ondervindt, zoals elke sector, stijgende kosten voor energie, personeel en materialen, waardoor periodieke aanpassingen noodzakelijk zijn om deze inflatie bij te houden.

  • Bijscholing: er wordt constant geïnvesteerd in de bijscholing van het personeel om ervoor te zorgen dat hun kennis en vaardigheden de hoogste standaard van diergeneeskundige zorg weerspiegelen.

  • Prijswijzigingen van leveranciers: De prijzen van leveranciers ondergaan regelmatige wijzigingen, waardoor we genoodzaakt zijn deze door te berekenen in onze tarieven. Denk hierbij aan de prijzen van medicijnen, die vaak op andere momenten worden aangepast dan de prijzen voor behandelingen, waardoor een dynamisch prijsbeleid noodzakelijk is.

Kiezen op kwaliteit, niet alleen op prijs

Hoewel prijs een overweging kan zijn, worden huisdiereigenaren aangemoedigd om ook naar de geboden kwaliteit en service te kijken. Goede zorg heeft zijn prijs, maar het welzijn van het huisdier is van onschatbare waarde.

Vragen?

Nieuwsgierig naar de kosten van een specifieke behandeling? Neem dan contact op met Caressa Dierenziekenhuizen. We geven graag vooraf een indicatie, zodat je goed geïnformeerd bent.

Bij Caressa Dierenziekenhuizen zijn we er trots op dat we samen met huisdiereigenaren altijd zoeken naar de beste zorg voor de huisdieren. Vertrouwen en begrip zijn voor hen onmisbaar. Samen staan we sterk voor de gezondheid en het welzijn van elke dierbare metgezel.

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn