Facebook

Verzekering voor je huisdier uitzoeken

Voor veel mensen speelt een huisdier een belangrijke rol in hun leven. We vinden het belangrijk ze de best mogelijk zorg te bieden, zeker nu er tegenwoordig zoveel mogelijk is binnen de diergeneeskunde. In sommige gevallen kunnen medische kosten echter behoorlijk oplopen. Niks is er vervelender dan om in zo’n geval een medische beslissing te moeten laten afhangen van het financiële plaatje. Een huisdierverzekering biedt hierbij uitkomst.

Wel of niet een huisdier verzekeren?

Het is tegenwoordig heel eenvoudig om je dier te laten verzekeren. Met een verzekering spreid je de kosten door elke maand een bedrag af te dragen. Dit voorkomt dat je plots voor hoge rekeningen komt te staan. Dit kan komen door medische spoed, maar ook bij bijvoorbeeld chronische medicatie waar een dier jarenlang op moet staan.

Welke verzekering past bij mij?

Het is belangrijk om je er vooraf goed in te verdiepen welke verzekering bij je past. Sommige mensen vinden het fijn om zoveel mogelijk te verzekeren, ook de zogenaamde preventieve zorg (zorg die nodig is maar geen spoed heeft, zoals vaccinaties en sterilisaties/castraties). Andere mensen zien een verzekering meer als een potje bij onverwachte (spoed)zorg. Dit zijn factoren die van invloed zijn op de maandelijkse premie die je betaalt.

Wat over het algemeen eigenlijk altijd (deels) gedekt wordt zijn operaties en euthanasie. Dierenartsconsulten, geneesmiddelen en opname in een kliniek vallen ook vaak binnen een verzekering.

Wat juist vaak niet gedekt wordt is een castratie of sterilisatie, maar ook zaken als vaccinaties en tandheelkundige zorg. Mocht je dit mee willen verzekeren dan moet daar vaak een aanvullende verzekering voor worden afgesloten. Let op: tandheelkundige zorg bij zowel honden als katten kan makkelijk oplopen naar bedragen tot wel 1000 euro, en is één van de meest uitgevoerde ingrepen binnen een dierenkliniek! Dit bedraagt niet alleen het schoonmaken van de tanden, maar het is helaas zeer regelmatig nodig om tanden die aangetast zijn te trekken.

Wat kan ik laten verzekeren?

  • consult dierenarts
  • geneesmiddelen
  • euthanasie
  • operaties
  • röntgenologisch onderzoek
  • tandheelkundige zorg
  • medische zorg buitenland
  • vaccinaties
  • bloedonderzoek
  • castratie/sterilisatie
  • opname en verblijf dierenkliniek
  • aandoeningen skelet (heupen/ellebogen)
  • fysiotherapie
  • chemo/radiotherapie
  • crematie

Maandbedrag

Net zoals zorgverzekeringen bij mensen, zijn er voor dieren ook verschillende vormen van verzekeringen. Zo zijn er verzekeringen die standaard een percentage van de rekening vergoeden, maar ook verzekeringen waarbij je een hogere premie betaalt maar geen eigen risico hebt.
Ook het maximale bedrag wat maandelijks vergoed wordt verschilt; het is belangrijk om hier vooraf over na te denken. Zo kunnen medische kosten bij bijvoorbeeld extreem grote hondenrassen hoger uitvallen dan bij kleinere rassen (neem bijvoorbeeld een antibioticakuur; die is voor een hond van 50kg een stuk duurder dan een hondje van 5kg!).

Rasgebonden verschillen

Naast het feit dat de grootte van het dier de dierenartskosten kan beïnvloeden, zijn er ook bepaalde rasgebonden risico’s. Zo weten we dat bepaalde hondenrassen gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen (denk aan de Duitse Herder, Labrador en Rottweiler), waarbij er vaak röntgenonderzoeken en op latere leeftijd chronische medicatie nodig kan zijn. Dit zien we ook bij sommige kattenrassen, denk aan de Maine Coon of de Scottish Fold.

Andere rassen hebben regelmatig luchtwegproblemen, die soms middels een operatie verholpen moeten worden (denk aan de kortneuzigen zoals de Franse Bulldog, maar ook de Perzische kat). Ook zijn er veel rassen zeer gevoelig voor huidproblemen, een probleem wat vaak onderschat wordt maar tot zeer hoge medische kosten kan leiden (bloedonderzoeken maar soms ook levenslange medicatie). Dit soort problemen zien we vaak bij bijvoorbeeld de Cocker Spaniel, maar ook de populaire Doodles zijn hier gevoelig voor.

Het is goed om je vooraf te verdiepen in het soort dier wat je aanschaft en de meest voorkomende medische problemen waar deze mee te maken kan krijgen. Dit zijn dingen die je kunt laten meewegen bij het besluiten welke verzekering het best geschikt is voor jouw huisdier.

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn