Facebook
X

Wormen bij het konijn

Laatst kregen wij de vraag of een eigenaar zijn konijn preventief moest ontwormen. Logisch, want mevrouw had altijd honden gehad en daarbij adviseren we dat altijd om preventief te ontwormen. Eigenlijk was haar eerste vraag of konijnen wormen bij zich kunnen dragen: jazeker! Er komen meerdere wormsoorten voor, maar diegene die wij regelmatig tegenkomen heet de pinworm (Passalurus ambiguus).

Kan ik deze wormen zelf zien?

Nee, vaak ziet een eigenaar deze wormen niet, omdat ze voornamelijk in de blinde darm keutels (caecotrofen) zitten. Dit is de zachtere ontlasting die het konijn in zijn blinde darm (caecum) produceert en voornamelijk ’s nachts op eet, of als u het niet ziet. Soms worden deze keutels niet opgegeten (dat is afwijkend) en kunt u ze toch in de kooi zien liggen. Wij treffen ze nog wel eens aan tijdens een operatie. De darmwand van een konijn is namelijk zo dun dat je er doorheen kunt kijken en tijdens een buikoperatie (bv een sterilisatie) kunnen wij ze dan zien zitten in de darm.

Kunnen deze wormen kwaad?

Als u of één van onze dierenartsen ziet dat uw konijn wormen heeft, dan is het raadzaam om hier iets aan te doen. Deze wormsoort kan zonder problemen in de darmen van uw konijn wonen, maar het kan ook klachten geven, zoals “stille darm”. We spreken hier over als de darmen niet meer goed functioneren en stil komen te liggen. Dit kan buikpijn geven, waardoor het konijn zich niet lekker voelt en vaak stopt met eten. Omdat de darmen niet goed functioneren produceren ze afwijkende ontlasting. U kunt onder andere zien dat de ontlasting afwijkend is qua vorm, grootte of samenstelling (bv dat het slijmeriger is).

Hoe komt mijn konijn hier aan?

De besmetting vindt plaats doordat uw konijn een wormei op eet. Het dier kan via de omgeving, via de moeder of via een ander konijn hiermee in contact komen. Als de worm in zogenaamde “rustfase” gaat, dan kan het konijn deze jaren bij zich dragen zonder hier klachten van te krijgen. Vaak is een periode van een verminderde afweer dan de reden voor zo’n worm om actief te worden en zich te gaan vermenigvuldigen, waardoor het klachten kan gaan geven bij uw dier.

..en belangrijker: hoe komt mijn konijn hier van af?

Speciale ontworming. Dit is verkrijgbaar bij onze dierenklinieken. Vaak is het nodig om deze ontworming te herhalen, omdat het konijn door het eten van zijn blinde darm keutels, zich kan herbesmetten.
Heeft u vragen over wormen bij het konijn? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn