Oververhitting bij de hond

Komende week wordt een hittegolf voorspeld.

Wij kunnen er samen met onze huisdieren natuurlijk heerlijk van genieten, maar let wel op! Echt zweten kunnen zij niet en daardoor kunnen ze minder makkelijk de warmte kwijt en raken ze sneller oververhit!

Zorg ervoor dat uw hond voldoende mogelijkheid heeft om in de schaduw te liggen. Zorg voor voldoende drinkwater en laat ze eventueel ook even zwemmen of spuit ze nat met de tuinslang.

water hond

Let hierbij op de volgende punten:

  • Ga niet met 30 graden een stuk fietsen met de hond naast de fiets. Honden “zweten” alleen via hijgen en zoals u begrijpt is de grond waar de hond op loopt ook warm. Hierdoor raken zij nog sneller oververhit.
  • Laat uw hond zeker niet in een dichte auto achter! Het is een kwestie van minuten waarin een hond oververhit kan raken in de auto. De ramen een beetje open laten staan is niet voldoende, dus laat uw hond thuis of neem ze altijd mee uit de auto.
  • Honden vinden spelen met een bal of lekker met andere viervoeters ravotten natuurlijk vele malen leuker dan saai in de schaduw liggen. Kortom, ze luisteren niet altijd even goed naar hun eigen lichaam. U moet uw hond dus af en toe een beetje schaduw laten opzoeken en zorgen dat ze genoeg drinken.
  • Vooral de kort-snuitige rassen zijn erg gevoelig voor oververhitting. Denk hierbij aan de Engelse Bulldog, Franse Buldog, mopshond etc. Heeft u een kort-snuitig hondje, houdt u dan extra rekening met dit warme weer.

 

Hond in auto

 

Verdenkt u uw hond van oververhitting neem dan gelijk contact op met uw dierenarts! Een oververhitting is namelijk levensbedreigend. Symptomen van oververhitting kunnen zijn:

  • Extreem hijgen, vaak met wijd open bek. Helaas over het algemeen zonder succes, door het extreme hijgen krijgen ze het meestal alleen warmer.
  • Ze kunnen gaan kwijlen.
  • De slijmvliezen van de tong en bek kunnen donkerrood tot paars worden.

U kunt uw hond bij verdenking laten afkoelen met water (afspuiten, let wel weer op op onderkoeling), natte doeken, of alcohol op de niet behaarde plekken doen (zoals in de liezen en op de voetzolen).

Heeft u na het lezen van dit bericht nog vragen, neem gerust contact met ons op!

Reacties van anderen (1)

Madelon de Beer

Krommenie
Cijfer 10
Ik zou Caressa aanbevelen
Om kwart voor negen gaan wandelen normaal loop ik een rondje van een 5 kilometer echter een groot deel van die ronde is in de volle zon zonder schaduw. Tevens is dat een weg waar auto's rijden dus ASFALT!!!! Dus deze ronde niet gelopen vele stukken in de schaduw en even heerlijk laten zwemmen. Nu liggen ze lekker op het balkon in de schaduw en hijgen niet. Vanmiddag even plassen en weer naar binnen vanavond weer even rustig aan (al naar gelang de warmte) een stuk lopen. Maar omdat asfalt niet genoemd werd heb ik bijgaande link erbij gedaan zodat we doordrongen zijn wat asfalt en niet te vergeten hete stoeptegels met je hond kunnen doen. https://www.facebook.com/Budginl/photos/pb.477835715666695.-2207520000.1435656348./799291076854489/?type=3&theater
Lees meer

Deel uw eigen ervaring