Maagtorsie of maagkanteling bij de hond

Bij een maagtorsie of maagkanteling draait de maag van de hond om zijn as in de buikholte. Hierdoor worden de bloedvaten die van en naar de maag lopen afgekneld. De milt zit vast aan de maag en kantelt dus mee. Doordat zowel de slokdarm als de twaalfvingerige darm (het duodenum) van de hond afgesloten worden, kan gas en eten niet meer in of uit de maag. Indien de maagkanteling niet snel behandeld wordt, zal de maagwand afsterven en overlijdt de hond. Met name grote hondenrassen zijn gevoelig voor een maagkanteling.

De symptomen van een maagtorsie bij de hond zijn:

  • Een zeer harde en dikke buik. Met name links is de buik hard en gespannen.
  • Loos braken“. Doordat bij een maagkanteling eten niet meer naar buiten kan, probeert de hond wel te braken, maar lukt dit niet.
  • Snel sloom worden en in shock raken.

De behandeling van een maagtorsie bij de hond bestaat uit:

  • Infuus geven om de bloeddruk op peil te brengen (vaak zijn honden met een maagtorsie in shock).
  • Sonderen van de maag. Dit lukt niet altijd zonder operatie, omdat de slokdarm door de maagkanteling afgekneld wordt. Hiermee loopt de maag leeg.
  • Operatief de maag terugdraaien. Daarna hechten we de maag vast aan de buikwand zodat de maag niet nogmaals kan draaien.
  • Ondersteuning. Bij een maagtorsie treden bijvoorbeeld geregeld hartritmestoornissen op die ook behandeld moeten worden.

Een maagkanteling moet behandeld worden door een ervaren chirurg. Al onze Dierenziekenhuizen hebben altijd een chirurg stand by staan voor deze operatie.

Een maagtorsie kan voorkomen worden door de maag vast te zetten. Wij doen dit via een kijkoperatie waardoor de ingreep niet erg belastend is. Bij een teef kan dit tezamen met de sterilisatie.

De kosten voor het vastzetten van de maag bedraagt €229,- indien deze gecombineerd wordt met een sterilisatie. Anders is deze gelijk aan de kostprijs van een laparoscopische sterilisatie.

 

Heeft uw hond mogelijk een maagtorsie of wilt u deze voorkomen door de maag vast te zetten? Neem gerust te allen tijde contact met ons op. Wij zijn voor spoed dag en nacht bereikbaar!

Deel uw eigen ervaring