Facebook
X

De VacciCheck – Titerbepaling

De VacciCheck is een bloedtest bij de hond waarmee we in het bloed kunnen bepalen of er nog voldoende afweerstoffen (antilichamen) aanwezig zijn tegen het canine parvovirus (CPV), canine distempervirus (CDV, ofwel hondenziekte) en canine adenovirus (CAV, ofwel besmettelijke leverziekte). Dit noemen we ook wel een titerbepaling.

Normaal vaccinatie schema: de grote en de kleine cocktail.

Honden worden tegen verschillende ziektes gevaccineerd:
 • Canine parvovirus
 • Canine distempervirus (Hondenziekte)
 • Canine adenovirus (besmettelijke leverziekte)
 • Leptospirose (Ziekte van Weil)
 • Kennelhoest
 • (Rabies)
vaccinatieschema-hond
Eenmaal per 3 jaar vaccineren we met de grote cocktail, in de tussengelegen jaren vaccineren we met de kleine cocktail.

Een titerbepaling in plaats van vaccineren

Uit onderzoek is gebleken dat de bescherming na vaccinatie tegen het parvovirus, distempervirus en adenovirus bij sommige honden langer aanhoudt dan de gebruikelijke drie jaar. Door middel van een titerbepaling kan voor elke hond de nog aanwezige bescherming tegen deze drie virussen worden bepaald. Wanneer uit de test blijkt dat er nog voldoende antilichamen voor alle drie de virussen in het bloed aanwezig zijn, hoeft het dier nog niet gevaccineerd te worden. Een hond dient wel jaarlijks gevaccineerd te worden tegen leptospirose en kennelhoest, hiervoor bestaat geen titerbepaling.
De VacciCheck kan ook worden gedaan bij pups, om het optimale moment te bepalen voor de vaccinatie. Pups krijgen via de moedermelk antilichamen binnen. Op het moment dat de pup nog veel antilichamen van de moeder in het bloed heeft, heeft vaccinatie geen zin. Deze antilichamen vangen het virus van de vaccinatie dan weg, waardoor de pup geen eigen afweer (immuniteit) opbouwt. Na 3 weken dient de titerbepaling herhaald te worden worden, net zo lang totdat de antilichamen van de moeder voldoende gedaald zijn. Ook pups moeten via het normale schema gevaccineerd worden tegen leptospirose, kennelhoest en Rabiës.
De titerbepaling is bedoeld voor:
 • De hond waarvan de eigenaar de hond wel goed beschermd wil hebben, maar onnodige vaccinatie wil voorkomen.
 • De hond die een allergische reactie heeft laten zien op een eerdere vaccinatie.
 • De hond met een onbekende vaccinatie geschiedenis.
 • De hond die ziek is of een auto-immuunziekte heeft.
 • Pups, om het optimale moment van vaccineren te bepalen.

Hoe gaat de titerbepaling in zijn werk?

U kunt bij een van onze vestigingen een afspraak maken voor een titerbepaling (VacciCheck). Net als bij een normaal vaccinatie consult zullen wij uw dier lichamelijk onderzoeken. De hond wordt gevaccineerd tegen leptospirose (en eventuele aanvullende vaccinaties). Voor de titerbepaling wordt er bloed afgenomen. Meestal is de uitslag van de VacciCheck dezelfde dag nog bekend, deze zal telefonisch met u worden besproken. Is de bescherming nog voldoende, dan kan afhankelijk van de hoogte van de uitslag de vaccinatie voor één tot drie jaar worden uitgesteld. Blijkt de bescherming onvoldoende, dan kunt u een afspraak maken voor de benodigde vaccinatie.

Wilt u een Titerbepaling laten uitvoeren of heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina, neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn