Facebook
X

Auto-immuunziektes bij hond

Een autoimmunziekte houdt in dat het lichaam simpel gezegd zichzelf “aanvalt”. Dit houdt meestal in dat er antistoffen (dit zijn eiwitten aangemaakt door de afweercellen om bacteriën, virussen e.d. aan te vallen) aangemaakt worden tegen lichaamseigen cellen of structuren.
Afhankelijk van welke cel er aangevallen wordt ontstaan er problemen. Het bekendste voorbeeld van een auto-immunziekte is reuma. Bij reuma worden er antistoffen gevormd die in de gewrichten tot ontstekingen leiden.
Er zijn verschillende auto-immuunziektes die ook huidproblemen geven. Hieronder worden de belangrijkste beknopt besproken.
  • Pemphigus Vulgaris 
  • Pemphigus Erythematosus
  • Bulous Pemphigoid
  • Pemphigus Foliaceus
Al deze auto-immuunziektes geven huidproblemen. De oorzaak van allen is dat er antistoffen gevormd worden tregen huidcellen. Welk type huidcel bepaalt de exacte vorm. Er ontstaan bij allen huidproblemen rondom de ogen, de oren, de neusrug tussen de tenen en rond de anus. Pemphgus Vulgaris is de ernstigste van de drie en het lastigst onder controle te brengen met medicatie.
  • Systemische Lupus Erythematosus (SLE)
    Dit is een zeer ernstige auto-immuunziekte die vele cellen in het lichaam aanvalt. Vaak worden huidontstekingen gezien bij SLE, maar ook andere problemen zoals gewrichtsontstekingen, bloedarmoede en nierfalen.

Diagnose auto-immuunziektes bij de hond

Deze wordt gesteld door huidbiopten (stukje weefsel voor onderzoek). Het is belangrijk een vers letsel te biopteren, dus op het moment dat er een blaasje is. SLE wordt gediagnosticeerd met verder bloedonderzoek.

Behandeling

Er zijn verschillende soorten medicatie die ingezet kunnen worden bij een auto-immuunziekte. Afhankelijk van de ernst wordt bepaald welke er wel danwel niet ingezet worden. Wilt u meer weten over deze medicatie neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn