De levenscyclus van de vlo

Een vlo is helaas een zeer efficiënte voortplanter. Wist je dat een vrouwtjesvlo tot wel 1.000 eitjes kan leggen in haar leven? Lees hier alles over vlooien bij honden en hoe ze te bestrijden.

Heb je ook hondenvlooien?

Jazeker! Ondanks dat het meerendeel van de vlooien van katten zijn, heb je ook hondenvlooien. Honden kunnen echter ook besmet raken met de kattenvlo en andersom.

Hoe loopt mijn hond een vlo op?

Je hond raakt besmet met vlooien omdat hij of zij op een plek komt waar verpopte larven zich bevinden die klaar staan om uit te komen en je huisdier te bespringen. Er wordt vaak gedacht dat vlooien overspringen, maar dit gebeurt echter niet. Het huisdier waarop de vlo zich bevindt is immers al een goede maaltijd en dat verlaten is een risico.

Hoe verloopt de cyclus van de vlo?

  • De eerste fase bestaat uit het nestellen van de vlooien op je huisdier waarna ze zich zullen voeden.
  • De tweede fase bestaat uit het produceren van eitjes door de vrouwtjesvlooien. Dit kan dus oplopen tot wel 1.000 eitjes! Deze uitjes komen terecht in de omgeving van je huisdier, zowel binnen als buiten. Denk hierbij aan de vloer, mand, bank, bed en andere plekken waar je huisdieren graag liggen. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt de cyclus die hierna komt enkele weken tot maanden. In de winter zie je daarom minder vlooien omdat de cyclus buiten stil staat, maar in huis gaat deze helaas gewoon door.
  • De derde fase is de ontwikkeling van de vlooieneitjes tot larfjes, welke je niet met het blote oog kunt zien. De larven leven voornamelijk van vlooienuitwerpselen en huidcellen en na een aantal weken tot maanden verpoppen ze zich.
  • De laatste fase is het uitkomen van de pop tot een volwassen vlo. Als er een geschikte gastheer langskomt wordt deze vervolgens besprongen.
De levenscyclus van de vlo.

De levenscyclus van de vlo.

Hoe bestrijd ik vlooien bij mijn dieren?

Het grote probleem is dat als je één vlo ziet je er uit van kan gaan dat er vele tot zeer vele eitjes aanwezig zijn in je huis. Deze eitjes gaan zich gedurende de komende 5-6 maanden ontwikkelen tot een volwassen vlo en huisdieren bespringen die langskomen. Geef je dus je hond één pipet tegen vlooien welke 4 weken werkt en je herhaalt deze na 5 weken, dan loopt dit dier één week onbeschermd rond. In die week kan hij/zij dus weer een vlo hebben welke weer eitjes gaat leggen en de het probleem is weer terug bij af!

Om een vlooienprobleem goed te bestrijden moet je het volgende doen:

  • Behandel alle huisdieren tegen vlooien. Wordt één dier één week niet goed behandeld begint het probleem weer van voren af aan.
  • Wees consistent met je behandeling. Laat geen “gaten” vallen en zet op je kalender wanneer het vlooienmiddel herhaald moet worden.
  • Reinig je hele huis grondig en volledig. Besef dat 95% van het probleem ligt in de omgeving dus was alle kleden en kussens indien mogelijk op een kookwas. Stofzuig het hele huis grondig en gooi de stofzuigerzak weg of stop een vapona-strip in de zak.
  • Gebruik omgevingssprays in overvloed. Ze helpen helaas maar een klein beetje, dus spray goed en flink om effect te hebben.
  • Behandel minimaal een half jaar. Je hebt het beste effect als je dit regelmatig, consistent en natuurlijk levenslang doet.
  • Gebruik een middel dat langer werkt. Zo bestaat er tegenwoordig zelfs een vlooienpil die drie maanden bescherming geeft tegen vlooien.