Een bacteriële blaasinfectie

Een blaasontsteking, de zogeheten bacteriële blaasinfectie, zien we geregeld bij honden, met name bij teven.

Hoe komt een blaasontsteking bij een hond? 

Honden hebben helaas niet een sterk en goed geconcentreerde urine in tegenstelling tot katten. De concentratie van de urine bij honden (urine soortelijk gewicht) ligt tussen de 1010-1045 waardoor bacteriën goed in dit milieu gedijen.

Wat is het gevolg van een blaasontsteking voor je hond?

Een bacteriële blaasontsteking die niet behandeld wordt kan uitmonden in een infectie in de nieren bij je hond. Hierdoor kan, indien dit onopgemerkt blijft, nierfalen ontstaan.

Hoe herken ik een blaasontsteking bij mijn hond?

Bij een bacteriële blaasinfectie ruikt de urine vaak vies en wordt deze troebel. Ook kan er bloed bij de urine zitten. Vaak wordt een blaasinfectie bij honden niet altijd opgemerkt. Als je twijfelt, raadpleeg dan je dierenarts!

Hoe onderzoeken we een blaasontsteking bij je hond?

Bij een bacteriële blaasinfectie is het belangrijk te weten welke bacterie er in de blaas groeit en waarvoor deze gevoelig is.

  • We zetten het liefst een kweek in van de urine en doen een gevoeligheidstest van de bacterie. Hierdoor weten we welk antibioticum het beste voorgeschreven kan worden.
  • We schrijven de juiste antibioticum kuur voor.
  • Na de kuur doen we het liefst een urinecontrole en controlekweek. We weten dan zeker dat de infectie helemaal verdwenen is.
  • We proberen uit te sluiten dat er geen andere onderliggende oorzaak is voor de infectie. De meest voorkomende oorzaak is namelijk een blaassteen.