Facebook
X

Testikel tumoren bij de hond

Heeft u een gekke bult op het testikel van uw hond ontdekt? Dit zou wel eens een testikel tumor kunnen zijn en is een reden om het door een van onze dierenartsen te laten controleren, ondanks dat de hond er zelf geen last van heeft. De oudere reu heeft de meeste kans op het ontwikkelen van een testikel (teelbal) tumor.  Bij een testikel dat niet ingedaald is (en nog aanwezig is in de lies of buik) is deze kans groter en zijn deze tumoren vaker kwaadaardig.
Er bestaan 3 soorten tumoren; Sertolli cel tumor, Leydig cel tumor en het Seminoom.
  • Sertolli cel tumor: Sertolli cellen liggen in de wand van de zaadbuisjes. Ze spelen een rol bij de rijping van zaadcellen. Ongeveer 8% van de tumoren behoort tot dit type, hiervan is 15% kwaadaardig. In niet ingedaalde testikels komt dit type tumor het meeste voor. Vaak treedt er atrofie (kleiner worden) op van het andere testikel.
  • Leydig cel tumor:  Leydig cellen liggen in het weefsel van de teelbal en produceren testosteron (het mannelijk hormoon). Ongeveer 50% van de tumoren behoort tot dit type en het is een goedaardige tumor.
  • Seminoom: dit type tumor gaat uit van de sperma producerende cellen in de teelbal. Ongeveer 42% van de tumoren behoort tot dit type en hiervan is 5% kwaadaardig.
Veel tumoren zijn goedaardig, maar er zijn ook enkele kwaadaardige, deze zaaien sneller uit en/of produceren hormonen. Een gevolg kan zijn dat het “feminisatie syndroom” optreedt door de productie van oestrogenen (het vrouwelijk hormoon). Hierbij krijgt de reu vrouwelijke kenmerken, zoals de groei van borstklier weefsel en dat hij aantrekkelijk(er) wordt voor andere reuen. De hond kan ook beiderzijdse kaalheid en donkere plekken op de huid krijgen (gelukkig hebben de meeste vrouwen hier geen last van). Naast deze uiterlijke kenmerken kan er in zeldzame gevallen beenmergdepressie optreden. Hierbij stopt het beenmerg met rode en witte bloedcellen aanmaken. Hierdoor ontstaat een bloedarmoede (anemie) en is het dier vatbaarder voor andere ziektes (longontsteking).

De behandeling

De behandeling bij een testikel tumor is om uw hond te laten castreren. We sturen het afwijkende testikel hierna naar een patholoog om erachter te komen welk type tumor het is. Het feminisatie syndroom verdwijnt vaak na castratie, maar niet in alle gevallen. Indien dit niet gebeurt, dan is er sprake van uitzaaiingen en kan er gekozen worden voor chemotherapie.
Heeft u vragen over een mogelijke tumor bij uw hond? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn