Facebook

Vetbult bij huisdieren

Vetbulten, ofwel lipomen, zijn veel voorkomende bulten bij de hond. Bij katten kunnen ze ook voorkomen, maar zijn vetbulten zeldzaam. Bij het ontdekken van een bult denken mensen vaak aan een kwaadaardige tumor. Gelukkig zijn zeker niet alle bulten kwaadaardig. Een bult valt op wanneer deze plotseling is ontstaan. Ook kan de bult u pas opvallen na het trimmen van de vacht van de hond. Andere bulten beginnen klein en worden steeds groter, waardoor u zich steeds meer zorgen gaat maken. Veel voorkomende bulten bij de hond zijn vetbulten, die meestal geen kwaad kunnen.

Wat is een vetbult?

Een vetbult (lipoom) is een goedaardige tumor van vetcellen (lipocyten), die meestal onder de huid ligt. Vetbulten komen voornamelijk voor bij honden van middelbare tot oudere leeftijd. Een vetbult is een goed omschreven, zachte, niet pijnlijke bult onder de huid. De grootte van de vetbult kan variëren van 1 cm tot 30 cm in doorsnede! Soms zien we een slecht omschreven vetbult die is vergroeid met het onderliggende weefsel (spier, pees, peesplaat), dit noemen we ook wel een infiltratief lipoom. Een infiltratief lipoom veroorzaakt spier en bindweefsel schade, maar zal niet uitzaaien.
lipoom-hond
Vetbult bij de hond.

Hoe herken ik een vetbult?

Een vetbult is vanaf de buitenkant niet te onderscheiden van andere bulten die in of onder de huid kunnen ontstaan. Het is verstandig om naar de dierenarts te gaan, als u een bult heeft ontdekt. Er moet verder onderzoek worden uitgevoerd om erachter te komen om wat voor bult het gaat. De dierenarts zal in eerste instantie de bult aanprikken met een naald (DNAB, Dunne Naald Aspiratie Biopt). 

In sommige gevallen is de inhoud meteen duidelijk en hoeft er geen microscopisch onderzoek plaats te vinden, in andere gevallen moeten de cellen onder de microscoop worden beoordeeld, eventueel door een cytoloog. Wanneer duidelijk is om wat voor soort bult het gaat, kan er een behandelplan worden gemaakt.

Moet de vetbult bij mijn hond worden verwijderd?

Of de vetbult bij uw hond verwijderd moet worden, is afhankelijk van de grootte, de groeisnelheid, de locatie en de mogelijke ingroei van de vetbult. Een kleine, traag groeiende vetbult, welke los ligt van het onderliggende weefsel, op een locatie waar deze geen andere organen of ledematen belemmert, hoeft niet verwijderd te worden. Wanneer een vetbult echter vergroeid is met onderliggend weefsel of op een locatie zit waar hij organen of ledematen kan belemmeren, zullen wij adviseren om deze bult te verwijderen.
Voordat er over het chirurgisch verwijderen van de mogelijke vetbult gesproken kan worden, moet eerst duidelijk zijn dat het daadwerkelijk een vetbult is. Er wordt door de dierenarts een bioptname met de naald (DNAB) uitgevoerd. Een infiltratief lipoom kan bij onvolledige verwijdering terugkomen. Om een infiltratief lipoom volledig en goed te kunnen verwijderen is het aan te raden om door middel van een (CT-/MRI-) scan te onderzoeken in hoeverre de vetbult ingroeit in het omliggende weefsel.
vetbult-bij-de-labrador
Wanneer moet u een vetbult laten verwijderen?

Een liposarcoom, of kwaadaardige vetbult

Een liposarcoom is een kwaadaardige tumor van vetcellen onder de huid. Een liposarcoom wordt voornamelijk gezien bij oudere dieren, maar een liposarcoom komt zelden voor bij de hond (en kat). Een liposarcoom ligt net als een lipoom onder de huid, maar is anders dan een lipoom slecht omschreven en kan stevig aanvoelen. Een liposarcoom groeit in de omliggende weefsels (infiltratief) en kan uitzaaien naar longen, lever, milt of naar bot.
Een liposarcoom is helaas alleen door middel van een weefselbiopt te onderscheiden van een lipoom. Het uiterlijk van een liposarcoom en lipoom kan vergelijkbaar zijn, ook kunnen de cellen verkregen met een DNAB (Dunne Naald Aspiratie Biopt) hetzelfde ogen onder de microscoop.
Wanneer door middel van een weefselbiopt de diagnose liposarcoom is gesteld, moet het liposarcoom met zeer ruime marges worden verwijderd. Dit vergt soms zeer moeilijke chirurgische technieken. Wanneer een liposarcoom niet volledig verwijderd kan worden, kan chemotherapie een nuttige aanvullende therapie zijn. De prognose van een liposarcoom is gereserveerd in verband met de infiltratieve groei van deze tumor. Echter, wanneer de tumor verwijderd kan worden, wordt de overlevingstijd duidelijk verlengd.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina of heeft uw huisdier eenvet bult en wilt u deze graag laten onderzoeken, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn