Een vetbult bij de hond

Een veel voorkomend probleem bij honden is het ontwikkelen van een bult of meerdere bulten. Het ontstaan van een bult bij de hond wordt vaak vergeleken met het hebben van een tumor, ofwel kanker bij de hond. Gelukkig is dit zeker niet altijd het geval. Een groot aantal bulten bij de hond hebben niks met kanker bij de hond te maken. Een bult bij uw hond valt op wanneer deze plotseling is ontstaan. Ook kan de bult u pas opvallen na het trimmen van de vacht van de hond. Andere bulten beginnen klein en worden steeds groter, waardoor u zich steeds meer zorgen gaat maken. Een veel voorkomende bult bij de hond is de vetbult, ofwel lipoom.

Wat is een vetbult?

Een vetbult (lipoom) is een goedaardige tumor van vetcellen (lipocyten) onder (soms in) de huid. Vetbulten komen voornamelijk voor bij honden van middelbare tot senioren leeftijd. Een vetbult is een goed omschreven, zachte, niet pijnlijke, bult onder de huid. De grootte van de vetbult kan variëren van 1 cm tot 30 cm in doorsnede! Soms zien we een slecht omschreven vetbult die is vergroeid met het onderliggende weefsel (spier, pees, peesplaat), dit noemen we ook wel een infiltratief lipoom. Een infiltratief lipoom veroorzaakt spier en bindweefsel schade, maar zal niet uitzaaien.
lipoom-hond
Vetbult bij de hond.

Hoe herken ik een vetbult?

Er is aan de buitenzijde helaas nooit met zekerheid te zeggen om wat voor een soort bult het gaat. Er moet verder onderzoek worden uitgevoerd om de aanwezigheid van een vetbult te bevestigen. De dierenarts zal in eerste instantie de bult aanprikken met een naald (DNAB, Dunne Naald Aspiratie Biopt) en de inhoud van de bult op celniveau beoordelen (cytologie). In sommige gevallen is de inhoud meteen duidelijk en hoeft er geen microscopisch onderzoek plaats te vinden, in andere gevallen moeten de cellen onder de microscoop worden beoordeeld (door een cytoloog). Wanneer duidelijk is om wat voor een soort bult het gaat, kan er een behandelplan worden gemaakt.

Moet de vetbult bij mijn hond worden verwijderd?

Of de vetbult bij uw hond verwijderd moet worden is afhankelijk van de grootte van de vetbult, de groeisnelheid van de vetbult, de lokatie van de vetbult en de mogelijke ingroei van de vetbult. Een kleine, traag groeiende vetbult, welke los ligt van het onderliggende weefsel, op een lokatie waar deze geen andere organen of ledematen belemmerd hoeft niet verwijderd te worden. Wanneer een vetbult echter vergroeid met onderliggend weefsel of op een lokatie zit waar hij organen of ledematen kan belemmeren, zullen wij adviseren ook deze goedaardige bult(en) te verwijderen. Voordat er over het chirurgisch verwijderen van de mogelijke vetbult gesproken kan worden, moet eerst duidelijk zijn dat het daadwerkelijk een vetbult is. Er wordt door de dierenarts een bioptname met de naald (DNAB) uitgevoerd. Een infiltratief lipoom kan bij onvolledige verwijdering terugkomen. Om een infiltratief lipoom volledig en goed te kunnen verwijderen is het aan te raden om door middel van een (CT-/MRI-) scan te onderzoeken in hoeverre de vetbult ingroeit in het omliggende weefsel.
vetbult-bij-de-labrador
Wanneer moet u een vetbult laten verwijderen?

Een liposarcoom, of kwaadaardige vetbult

Een liposarcoom is een kwaadaardige tumor van vetcellen onder de huid. Een liposarcoom wordt voornamelijk gezien bij oudere dieren, maar een liposarcoom komt zelden voor bij de hond (en kat). Een liposarcoom ligt net als een lipoom onder de huid, maar is anders dan een lipoom slecht omschreven en kan stevig aanvoelen. Een liposarcoom groeit in de omliggende weefsels (infiltratief) en kan uitzaaien naar longen, lever, milt of naar bot. Een liposarcoom is helaas alleen door middel van een weefselbiopt te onderscheiden van een lipoom. Het uiterlijk van een liposarcoom en lipoom kan vergelijkbaar zijn, ook kunnen de cellen verkregen met een DNAB (Dunne Naals Aspiratie Biopt) hetzelfde zijn (op cytologie).
Wanneer door middel van een weefselbiopt de diagnose liposarcoom is gesteld, moet het liposarcoom met zeer ruime marges worden verwijderd. Dit vergt soms zeer moeilijke chirurgische technieken. Wanneer een liposarcoom niet volledig verwijderd kan worden, kan chemotherapie een nuttige aanvullende therapie zijn (doxorubicine hydrochloride). De prognose van een liposarcoom is gereserveerd in verband met de infiltratieve groei van deze tumor. Echter, wanneer de tumor verwijderd kan worden, wordt de overlevingstijd duidelijk verlengd.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina of heeft uw hond een bult en wilt u deze graag laten onderzoeken, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram