Facebook

Grasaren of kruipers bij de hond

Ieder voorjaar en zomer komen grasaren, of terwijl kruipers, weer te voorschijn. Deze kleine korenhalmpjes bevinden zich op veel buitenplekken, zowel op straat als op ongemaaide grasvelden. Voor met name de hond geven deze kruipers veel problemen omdat ze weerhaken hebben en in de huid vast kunnen komen. Dit kan leiden tot verwondingen en daarmee ontstekingen.

Wat is een grasaar?

Grasaren worden ook wel kruipers genoemd en zijn een grassoort met scherpe zaden. De harde pluim aan het uiteinde van de lange grasspriet heeft vervelende weerhaken. Het meest gaan deze kruipers in oren zitten, daarna vinden we ze ook heel vaak tussen de tenen van de hond.
Grasaren-of-kruipers
Voorbeelden van kruipers, ook wel grasaren genoemd, die we vaak bij de hond zien.

Welke problemen geven deze kruipers bij je hond?

  • Als ze in een oor terecht komen, kan de hond extreem heftig gaan schudden met de kop en krabben aan het oor. Er bestaat daarmee een risico dat deze kruipers steeds verder zich verplaatsen en door het trommelvlies heen gaan en blijvende gehoorschade geven.
  • Tussen de tenen geven deze kruipers verdikkingen en abcesjes. De kruipers kunnen hele “tochten” maken en op andere plekken op de poot na maanden weer tevoorschijn komen.
  • In de neus gekomen geven deze kruipers acuut en heftig niezen. Meestal gebeurt dit buiten bij het snuffelen in het gras of op de grond.
  • Soms komen deze kruipers in het oog terecht en geven ze ontstekingen en oogschade.
  • Het komt minder vaak voor dat ze op andere plekken vast komen te zitten, bijvoorbeeld de voorhuid.

Wat kun je doen om grasaar bij je hond te voorkomen?

Laat honden niet snuffelen op plekken waar veel van deze kruipers liggen. Vermijd het liefst al het contact met deze kruipers, hoe lastig dit ook is. Controleer na het uitlaten de poten van je hond goed en haal alle kruipers uit de vacht. Als je hond bovenstaande symptomen heeft neem dan contact op met één van onze dierenartsen bij een Caressa dierenkliniek bij jou in de buurt.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn