Dubbele hoektanden bij de hond: persisterende elementen.

Vanaf drie maanden leeftijd begint het wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit bij de hond, dit kan tot zeven maanden leeftijd duren.

Wisselen, er kan een dubbele hoektand ontstaan

Controleer het wisselen van melkgebit naar blijvend gebit bij uw pup. Op dat moment kan een dubbele hoektand ontstaan.

Hoe ontstaan dubbele hoektanden bij de hond?

Bij het wisselen van het melkgebit naar het blijvend gebit kunnen helaas problemen ontstaan. Het meest voorkomende probleem bij het wisselen is het ontstaan van dubbele hoektanden, ofwel persisterende hoektanden. Hierbij blijven de melkhoektanden aanwezig naast de blijvende hoektanden. Soms zijn naast de dubbele hoektanden ook dubbele snijtanden of kiezen aanwezig. Dit probleem bij het wisselen zien we vaak bij kleine hondenrassen zoals de Chihuahua, Pomeriaan of Yorkshire Terriër.

Het wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit is een natuurlijk proces. De tanden en kiezen van het blijvende gebit gaan op een leeftijd van drie tot zeven maanden groeien en duwen daarbij tegen de wortels van de tanden en kiezen van het melkgebit. De wortels van het melkgebit lossen hierdoor op en het melkgebit valt uit. Als de druk vanuit het groeiende blijvende gebit onvoldoende is, dan zullen de wortels van het melkgebit niet oplossen en blijft het element aanwezig. Hierdoor groeien de elementen van het blijvende gebit niet op de juiste plaats en ontwikkelt zich een afwijkende stand van de tanden (en kiezen).

Een melk(hoek)tand en een blijvende (hoek)tand van dezelfde soort mogen niet tegelijkertijd op dezelfde plaats in de bek aanwezig zijn.

gebit hond, dubbele hoektanden

Bij deze pup is de hoektand van de onderkaak al gewisseld. De hoektand van de bovenkaak nog niet. Wel ziet u de aanzet van de hoektand van het blijvend gebit voor de melkhoektand. Het is belangrijk goed in de gaten te houden of hier geen dubbele hoektand ontwikkelt.

Wat is het risico van dubbele hoektanden bij de hond?

Het risico van dubbele (hoek)tanden is het ontwikkelen van een afwijkende stand van het gebit en een grotere kans op de vorming van tandplak en tandsteen. Een afwijkende stand van het gebit kan leiden tot beschadigingen in de bek, doordat de tand door de afwijkende stand in het slijmvlies van de bek drukt. Deze beschadigingen in de bek leiden niet alleen tot pijn en dus eetproblemen, maar kunnen ook leiden tot ontstekingen en fistelvorming in de bek. Tandplak en tandsteen ontwikkelt zich vaak snel bij dubbele (hoek)tanden, omdat er weinig ruimte is tussen de twee tanden. Tandplak en tandsteen kunnen leiden tot parodontitis en uiteindelijk het verlies van beide (hoek)tanden.

Wat kunnen we doen tegen dubbele hoektanden bij de hond?

Het is erg belangrijk om het wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit goed in de gaten te houden. Wanneer een blijvende hoektand doorkomt en de melkhoektand is nog aanwezig, dan moet er goed in de gaten gehouden worden of de melkhoektand gaat wisselen, ofwel uit valt. Wanneer dit niet het geval is, dan adviseren wij om de melkhoektand de laten trekken (extraheren). Het trekken van melk(hoek)tanden moet onder narcose plaatsvinden, omdat de niet opgeloste wortel van een melk(hoek)tand erg lang is en tot diep in het kaakbot zit verankerd.

 

Heeft uw pup dubbele hoektanden of heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!