Facebook
X

Gebitsreiniging bij de hond

90% van de honden ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Een groot deel van deze gebitsproblemen wordt veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplak kan leiden tot de vorming van tandsteen en tandplak en tandsteen geven ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Wanneer deze ontstekingen doorzetten tot de gebitsondersteunende weefsels (paradontitis) dan kunnen tanden en kiezen los gaan zitten en verloren gaan.

Waarom een gebitsreiniging bij de hond?

Wanneer uw hond last heeft van tandplak of tandsteen wel of niet in combinatie met ontsteking van het tandvlees dan wil je voorkomen dat de ontsteking uitbreidt naar de gebitsondersteunende weefsels (paradontitis) en kiezen en tanden verloren gaan. Bovendien zijn de ontstekingen in de bek erg pijnlijk voor een hond.
Ontstekingen in de bek zijn erg pijnlijk voor een hond. Wacht daarom niet, onderneem actie.

Gebitsreiniging door de eigenaar

Als er nog geen tandsteen is gevormd, kunt u het gebit zelf reinigen door middel van tanden poetsen en hiermee de vorming van tandsteen voorkomen. Een gebitsreiniging kunt u dus zelf uitvoeren door middel van het dagelijks poetsen van de tanden en kiezen. Dit moet uw hond echter wel toelaten. Wij adviseren dan ook om het poetsen van tanden en kiezen bij een pup aan te leren. Het poetsen van tanden en kiezen kan met speciaal daarvoor ontworpen tandenborstels en honden tandpasta.

Gebitsreiniging door de dierenarts

Als er al tandsteen of veel tandplak is gevormd kunt u het gebit niet meer reinigen met tandenpoetsen. Tandsteen is erg hard en kan met gewoon poetsen niet worden verwijderd. De dierenarts kan het gebit van uw hond reinigen zodat het gevormde tandsteen niet tot ontstekingen en dus pijn of het verlies van kiezen en tanden kan leiden. Hoe een gebitsreiniging in zijn werk gaat en wat de kosten zijn van een gebitsreiniging kunt lezen op de pagina Tandheelkunde: gebitsbehandeling van uw hond of kat.
Heeft uw hond een gebitsreiniging nodig of heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn