Facebook
X

Hondenvoer

Een goed hondenvoer kiezen is uiterst belangrijk voor de gezondheid van een hond. Daarom hebben wij alle belangrijke informatie over waaruit een goed hondenvoer bestaat voor u op een rij gezet. Hierdoor kunt u beter kiezen welk hondenvoer voor uw hond het beste is.

Ingrediënten

Allereerst nemen we door welke ingrediënten er allemaal in hondenvoer verwerkt worden en wat ze precies betekenen:
 • Koolhydraten
  Dit is een belangrijk onderdeel van hondenvoer. Het zijn de zogenaamde suikers. Ze zitten veelal in plantaardige producten zoals granen, maïs of rijst. Suikers zijn nodig voor de energievoorziening en zijn snel beschikbaar voor het lichaam.
 • Eiwitten 
  Dit zijn de bouwstoffen van o.a. spieren maar ook in heel van andere zaken in ons lichaam. Er zijn veel verschillende soorten eiwitten die allemaal nodig zijn in ons lichaam. Een eiwit is opgebouwd uit aminozuren, waarvan er vele verschillende zijn. In de lever kan het ene aminozuur omgezet worden tot een andere, waardoor het niet nodig is alle verschillende soorten aminozuren in een hondenvoer te verwerken.
 • Vetten 
  Vet is in het lichaam van een hond nodig om energie (suiker) voor langere tijd op te slaan. In de lever kan vet weer omgezet worden in suiker, waardoor de energie weer voor het lichaam beschikbaar is. Er zijn vele soorten vetten zoals verzadigde en onverzadigde vetten. Met name de onverzadigde vetten (omega 3 en omega 6) hebben bewezen gunstige invloeden bij bepaalde ziektes maar ook bij gezonde honden. Daarom wordt het vaak in verschillende soorten hondenvoer verwerkt.
 • Vitamines 
  Vitamines zijn nodig in hondenvoer omdat de hond ze voor vele stofwisselingsprocessen (dit zijn processen die in het lichaam plaats vinden zoals het maken van eiwitten e.d. in de lever) in het lichaam nodig heeft. Daarnaast zijn sommige vitamines nodig in hondenvoer als antioxidant, denk aan vitamine E en C.
 • Calcium, zouten zoals natrium, kalium, chloride en overige ingrediënten zoals ijzer.
  Deze ingrediënten zijn belangrijk in hondenvoer voor vele zaken in ons lichaam. Calcium is zoals bekend een bestanddeel van botten maar wordt ook gebruikt om spieren te laten werken. IJzer zit in hemoglobine (bloed), kalium is ook oa nodig voor de spierfunctie enzovoort.

Soorten hondenvoer

Er zijn verschillende soorten hondenvoer. Welk hondenvoer voor uw hond het beste is kan soms gewoon het beste uitgeprobeerd worden. De ene hond doet het beter op hondenbrokken, de andere weer op vers vlees. Op zich bevat ieder commercieel hondenvoer alle benodigde voedingsstoffen voor een hond om geen tekorten te krijgen. Het grote verschil tussen verschillende merken is:
 • De kwaliteit van de verschillende ingrediënten.
  Zit er slecht verteerbaar vlees in het hondenvoer of goed verteerbaar vlees (eiwitten)? Indien een groot deel van het voer niet goed verteerbaar is zal er meer ontlasting geproduceerd worden. Dit is een belangrijke factor in de prijs van het hondenvoer.
 • De manier van bereiden.
  Hoe wordt de brok gemaakt (geperst)? Dit verschilt ook sterk per hondenvoer.
Daarnaast zijn er verschillende soorten hondenvoer afhankelijk van het ras, de leeftijd of de gezondheidstoestand.
Jonge-hond-en-oude-hond-rennen

Hondenvoer: Een goede voeding is belangrijk voor iedere fase in het leven.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn