Facebook
X

Demodex (puppyschurft) bij de hond

Puppyschurft ofwel demodex komt vaak bij jonge honden voor. De klachten variëren van een simpel kaal plekje tot een hond die volledig kaal is met ernstige huidontstekingen. De behandeling is over het algemeen goed mogelijk.

Hoe ontstaat puppyschurft bij de hond?

Puppyschurft, ook wel demodex genoemd, is een schurftmijt die iedere hond bij zich draagt. Deze mijt veroorzaakt normaliter geen problemen en honden worden bij de geboorte door de moeder “besmet”. Als een hond demodex heeft komt dit omdat de afweer tegen deze mijt niet goed verloopt. Dit zien we meestal bij jonge honden vanaf 5-6 maanden. Oudere honden kunnen soms ook demodex krijgen. Honden die ernstig puppyschurft hebben kunnen beter uitgesloten worden van de fok. De kans dat nakomelingen van een hond met ernstige demodex ook last hiervan krijgen is een stuk groter.

Wat zijn de symptomen van puppyschurft bij de hond?

Deze varieren van een klein plekje of een paar plekjes (de locale vorm) tot een hond die over het hele lichaam huidontstekingen heeft (zie foto hieronder). Soms beperken de problemen zich tot de poten (tussen de tenen).
demodex
Puppyschurft bij de hond.

Hoe behandelen we demodex bij de hond?

Kleine lokale plekjes verdwijnen in circa 90% van de gevallen meestal vanzelf. Jonge honden met ernstige demodex herstellen meestal volledig na een aantal maanden behandelen. Bij ernstige demodex zijn antibiotica vaak nodig omdat de huid dan meestal ook met bacteriën (en soms gisten) geïnfecteerd is geraakt. Behandeling van demodex kan bestaan uit een shampoo, tabletten of een spot-on pipet.

Wilt u meer weten over de behandeling van demodex? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn