Giardia bij de hond

Samenvatting

Giardia is een veel voorkomende infectie. Honden die met Giardia besmet raken worden niet altijd ziek. Met name jonge honden en honden met een verminderde weerstand krijgen klachten in de vorm van diarree en braken. De beste behandeling van Giardia bij de hond is met Panacur (fenbendazol). De prognose is gunstig maar herinfectie kan optreden. Het is belangrijk te beseffen dat ook mensen ziek kunnen worden van Giardia.

Besmetting met Giardia bij de hond

De Giardia parasiet die in de darmen zit noemen we een trophozoiet. Deze trophozoieten worden ia de ontlasting uitgescheiden. Na een korte periode als dusdanig in de buitenwereld te zijn geweest zal deze trophozoiet een wand om zichzelf maken en een oöcyst gaan vormen. Dit zijn een soort eitjes die twee (nog niet volledig complete) trophozoieten bevatten. In deze vorm kan de oöcyst lange tijd overleven (meerdere maanden).

Als een hond of kat een dergelijke oöcyst inneemt zal de wand van de oöcyst verteren en komen de twee trophozoieten vrij waarna er een besmetting kan plaatsvinden. Honden en katten kunnen zich dus besmetten met Giardia met name door indirect contact met ontlasting van andere dieren, bijvoorbeeld op grasvelden en wegen.

Op plekken waar honden en katten hun behoefte doen kunnen dieren besmet worden met Giardia.

Symptomen van Giardia bij de hond

Met name jonge dieren of dieren met een verminderde weerstand worden ziek van Giardia. Gemiddeld duurt het ca 1-2 weken voordat er symptomen ontstaan. Deze zijn:

  • Diarree
  • Buikpijn.
  • Winderigheid.
  • Slijm bij de ontlasting.
  • Algemeen ziek en sloom.

Niet ieder dier dat besmet wordt met Giardia zal ziek worden.

Honden en katten kunnen soms behoorlijk ziek worden van Giardia.

Diagnose van Giardia bij de hond

De diagnose van Giardia kan lastig zijn. Een dier dat besmet is met Giardia zal niet continu parasieten uitscheiden in de ontlasting. De diagnose kan gesteld worden met:

  1. Microscopisch onderzoek. In grofweg 50% van de gevallen zal de diagnose echter gemist worden.
  2. Via een ELISA test. Dit is een laboratorium test die wij in al onze dierenziekenhuizen kunnen uitvoeren. Deze test spoort antigenen van Giardia aan en is veel gevoeliger dan microscopisch onderzoek.
Een positieve Giardia test bij de hond

Een positieve Giardia test bij de hond

Behandeling van Giardia bij de hond

Met medicijnen is Giardiosis goed te behandelen. Dit zijn de meest voorgeschreven medicijnen:

  • Benzomidazoles (Albendazole, Fenbendazole). Fenbendazole (panacur) geeft het beste resultaat en is de eerste keuze.
  • Infectiedruk verminderen, door dagelijks ontlasting te verwijderen en omgeving zo droog mogelijk te houden.
  • Het wassen van een besmet dier. Omdat oöcysten (soortement eitjes van Giardia) lang kunnen overleven en vastgehecht kunnen zitten aan de vacht is het verstandig een dier na de behandeling te wassen.

In de meeste gevallen zal er voor gedurende 5 dagen Panacur (Fenbendazole) worden ingezet met het extra advies om op dag 3 en op dag 5 de achterhand van het dier te wassen. Wanneer een bijkomende bacteriële infectie wordt vermoed, het dier algemeen ziek is of veel bloed bij de ontlasting heeft voegen we 5 dagen Metronidazole toe aan de behandeling.

Na de Panacur behandeling kan het nog zo’n 7 dagen duren voordat de ontlasting weer wordt zoals het was.

Mocht u nog vragen hebben over Giardia bij de hond of heeft uw hond mogelijk Giardia aarzel dan niet contact met ons op te nemen. 

Giardia bij de hond

Een afbeelding van een sterke vergroting van Giardia