Facebook
X

Giardia bij de hond

Samenvatting

Giardia is een veel voorkomende infectie. Honden die met Giardia besmet raken worden niet altijd ziek. Met name jonge honden en honden met een verminderde weerstand krijgen klachten in de vorm van diarree en braken. Met behandeling is de prognose gunstig maar herinfectie kan optreden. Het is belangrijk te beseffen dat ook mensen ziek kunnen worden van Giardia.

Besmetting met Giardia bij de hond

Giardia is een parasiet die we een flagellaat noemen. Dit zijn ééncellige parasieten met een soort van zweeparmpjes (flagellen) waarmee voortbewogen wordt. Honden worden met Giardia besmet door inname van een zogenaamde oöcyst. Dit is een soort eitje waarin 2 Giardia parasieten zitten. Nadat een hond hiermee besmet is geraakt lost de wand op en komen er 2 Giardia parasieten vrij in de darm. Een besmette hond zal Giardia uitscheiden via zogenaamde trophozoieten, welke uit twee Giardia parasieten bestaat.
Na enige tijd in de buitenwereld te zijn geweest vormen deze trophozoieten een dikke wand en worden ze een oöcyst. Deze oöcysten kunnen meerdere maanden in de buitenwereld overleven. Honden kunnen besmet worden via contact met besmette ontlasting, bijvoorbeeld op grasvelden of op andere plaatsen waar honden hun behoefte doen. Honden en katten kunnen zich dus besmetten met Giardia met name door indirect contact met ontlasting van andere dieren, bijvoorbeeld op grasvelden en wegen.
giardia-bij-de-hond
Besmetting met Giardia bij de hond.

Symptomen van Giardia bij de hond

Met name jonge dieren of dieren met een verminderde weerstand worden ziek van Giardia. Gemiddeld duurt het ca 1-2 weken voordat er symptomen ontstaan. Deze zijn:
Niet ieder dier dat besmet wordt met Giardia zal ziek worden.

Het chippen van een huisdier is voor in veel landen verplicht.

Diagnose van Giardia bij de hond

De diagnose van Giardia wordt gesteld door ontlastingsonderzoek. Omdat de trophozoieten niet continu uitgescheiden worden is het het beste drie dagen ontlasting op te vangen en hierop te testen. Hierdoor wordt de kans Giardia te missen een heel stuk kleiner. De diagnose kan gesteld worden met:
  • Microscopisch onderzoek.
    In grofweg 50% van de gevallen zal de diagnose echter gemist worden.
  • Via een ELISA SNAP test. Dit is een laboratorium test die wij in al onze dierenziekenhuizen kunnen uitvoeren. Deze test spoort antigenen van Giardia aan en is veel gevoeliger dan microscopisch onderzoek.
Giardia

Het chippen van een huisdier is voor in veel landen verplicht.

Behandeling van Giardia bij de hond

Giardia is met medicijnen goed te bestrijden. Omdat één kuur niet altijd afdoende is om Giardia bij de hond volledig te bestrijden gebruiken wij in onze dierenziekenhuizen het volgende protocol:
  • In de meeste gevallen zal er voor gedurende 5 dagen anti-parasitaire medicatie, zoals fenbendazol, worden ingezet.
  • Daarnaast is het advies om op dag 3 en op dag 5 de achterhand van het dier te wassen. Omdat oöcysten (soortement eitjes van Giardia) lang kunnen overleven en vastgehecht kunnen zitten aan de vacht is het verstandig een dier na de behandeling nog eens te wassen.
  • Belangrijk is dat u alle oppervlakten waar de hond mee in contact is geweest het liefst zo heet mogelijk wast op dag 3 van de behandeling. Vanaf 60 graden kan dit al voldoende zijn. Denk hierbij aan kleedjes, knuffels, kussens enzovoorts. Ook is het belangrijk om de voer- en waterbakken te reinigen met afwasmiddel en te ontsmetten met kokend water. Eventueel kunt u niet wasbare oppervlaktes behandelen met een stoomreiniger.
  • Wanneer een bijkomende bacteriële infectie wordt vermoed, het dier algemeen ziek is of veel bloed bij de ontlasting heeft, overweegt de arts 5 dagen antibiotica toe te voegen aan de behandeling.
  • Na de behandeling kan het nog zo’n 7 dagen duren voordat de ontlasting weer wordt zoals het was.

Mocht u nog vragen hebben over Giardia bij de hond of heeft uw hond mogelijk Giardia aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Het chippen van een huisdier is voor in veel landen verplicht.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn