Home > Honden > Infecties bij honden > Parvo bij de hond
Parvo bij de hond
Algemeen
Parvo is een ernstige en zeer besmettelijke ziekte bij de hond. Als een hond ermee besmet is geraakt is een snelle en agressieve behandeling nodig om een goede overlevingskans te geven.
Wat is Parvo bij de hond?
Parvo is een zeer besmettelijke ziekte die sinds de jaren ’80 bij honden bekend is. Het is een virus dat zich snel verspreid door middel van de ontlasting en braaksel van honden. Het behoort tot één van de meest resistente virussen en kan alleen bestreden worden met zeer agressieve desinfectantia.
Alle honden zijn gevoelig voor dit virus. Toch zien we het met name bij jonge honden tot een leeftijd van 1 jaar. Vooral bij pups die van de kennel naar hun nieuwe huis gaan. Door de veranderingen ervaren de pups stress en hierdoor wordt het afweersysteem verzwakt waardoor ze gevoeliger worden voor het Parvovirus. Tevens is dit de periode waarbij de pup zijn eigen immuniteit op gaat bouwen. De antistoffen, meegekregen via de moedermelk, verdwijnen rondom die periode.
Hoe wordt een hond met Parvo besmet?
Honden raken besmet met het virus door direct of indirect (bijv. via voetzolen, gras, voorwerpen) contact met ontlasting van besmette honden. Het Parvovirus is zeer resistent en kan in de omgeving tot wel een jaar lang ‘overleven’ en dieren besmetten. Daarom wordt het met name via indirect contact overgedragen. Met indirect contact bedoelen we dat de besmetting meestal niet van hond op hond plaats vindt maar via besmette ontlasting of braaksel in de omgeving, zoals op uitlaatveldjes, via schoenen, voorwerpen e.d..
Wat zijn de symptomen van Parvo bij de hond?
Na inname via de mond worden met name snel delende cellen geïnfecteerd zoals darmwandcellen en beenmergcellen. Daarom zie je bij honden besmet met Parvo voornamelijk braken en diarree naast immuniteitsstoornissen.
In eerste instantie zal de hond lusteloos worden, gevolgd door het niet willen eten. Daarna zal braken optreden, de hond houdt niks meer binnen en er kan bloed bij het braaksel meekomen. Tevens zal het dier last krijgen van waterdunne bloederige diarree. Het bloed wordt veroorzaakt doordat het virus de wand van de dikke- en dunne darm aantast. Door het vele braken en de heftige diarree heeft de hond grote kans op uitdroging. Tevens krijgen de dieren hoge koorts. Als de klinische toestand echter verslechterd kan de temperatuur ook weer gaan dalen.
Hoe wordt de diagnose van Parvo bij de hond gesteld?
Deze stellen we in eerste instantie met het klinisch beeld:
- Een (jonge) hond die niet volledig gevaccineerd is.
- Erg braken en stinkende waterdunne diarree.
- Aanvankelijk hoge koorts.
- Vaak afkomstig van broodfokkers (vaak uit het buitenland) of uit dierenwinkels.
Via ontlasting onderzoek kunnen we Parvo aantonen via een laboratorium test. Bloedonderzoek toont de volgende zaken vaak aan:
- Laag albumine gehalte (eiwitgehalte)
- Laag kalium gehalte
- Laag witte bloedcellengehalte.
- Laag glucosegehalte.
- Milde bloedarmoede.
Dit bloedbeeld is echter niet specifiek voor Parvo bij de hond maar kan ook bij andere ziektes optreden.
Hoe behandelen we Parvo bij de hond?
Een zeer intensieve behandeling is nodig om honden besmet met Parvo een kans op overleven te geven. De behandeling bestaat uit:
- Agressieve intraveneuse vochttoediening
- Meerdere malen per dag bloedcontroles. Hierbij controleren we o.a.:
- De eiwitten, met name albumine
- Het kaliumgehalte
- Glucose
- Bloedcellen, met name de witte bloedcellen.
- Algemene ondersteuningÂ
- Breedspectrumantibiotica
- (Dwang)voeding
- Medicatie tegen braken
- Antivirale medicatie.
- Correctie van afwijkende bloedwaardes (albumine, kalium en glucose)
- TLC ofwel tender loving care. Dit is zeker net zo belangrijk als alle bovenstaande zaken!
Hoe kunnen we Parvo bij de hond voorkomen?
De beste preventie bestaat uit het vaccineren van de pup op 6, 9 en 12 weken. Dit vaccin zorgt voor de aanmaak van antilichamen. Na de herhaling op 1 jaar leeftijd volstaat een driejaarlijkse vaccinatie. Voor een volledig gevaccineerde hond is de kans aanzienlijk kleiner dat ze parvo krijgen.
Indien bij uw hond de ziekte van Parvo is vastgesteld of u denkt dat uw hond mogelijk Parvo heeft, neem dan direct contact met ons op. Hoe sneller de behandeling gestart wordt des te groter is de overlevingskans!
Video afspelen
Bekijk bovenstaande video voor meer informatie.
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail