Facebook
X

Ringworm (schimmel) bij de hond

Schimmelinfecties komen vaak voor bij de hond. Bij de mens uit zich dit in de typische ringvormige huidontsteking (vandaar de naam ringworm). Bij de hond zien we meestal niet deze typische ringvormige plekken. Meestal uit een ringworm of schimmelinfectie bij de hond zich in schilferende kale plekken op de lichaam. Een hond kan ook schimmel bij zich dragen zonder plekken te krijgen. Het is erg belangrijk schimmel bij de hond goed te behandelen omdat het een zeer hardnekkige infectie kan zijn.

Wat is ringworm nu precies?

Ringworm is een schimmelinfectie. Er zijn drie belangrijke types; Trichophyton mentagrophytes, microsporum canis en microsporum gypseum.

Hoe wordt een hond met schimmel besmet?

Schimmels planten zich voort via sporen. Deze sporen kunnen jarenlang overleven en zijn moeilijk te doden. Honden raken dus meestal besmet via de omgeving, maar kunnen ook besmet worden door andere besmette dieren. Ringworm treedt veel vaker op bij honden met een verminderde immuniteit. Daarom zien we dit vaker bij jonge honden, oudere dieren of dieren met een andere ziekte.

Hoe ziet een schimmelinfectie er bij de hond uit?

Ringworm presenteert zich vaak als een kaal, schilferende plek. Echter, soms kunnen dieren over het hele lichaam huidproblemen hebben in de vorm van kaalheid, schilfering en soms jeukende plekken.

Hoe stellen we de diagnose van ringworm bij de hond?

  • Door middel van een kweek op haren en schilfers.
  • Door microscopisch onderzoek.
  • Via een Woodse lamp. Dit is een UV lamp die in ongeveer 50% van de infecties een typische oplichting geeft van besmette haren.
  • Via een PCR test of schilfers en haren. Via PCR kunnen de genen van schimmel aangetoond worden. Het is een duurdere maar zeer betrouwbare test.

Hoe behandelen we ringworm bij de hond?

  • Schimmels produceren zeer veel sporen. Het eerste doel is dit te stoppen of te verminderen. Door de plekken (en soms de hele hond) te scheren en met schimmeldodende shampoo’s of zalven te behandelen zorgen we ervoor dat er geen nieuwe sporen in de omgeving terecht komen.
  • Daarnaast behandelen we de hond met schimmeldodende middelen. Er moet vaak gedurende meerdere weken behandeld worden. Indien er meerdere dieren in huis zijn moeten alle dieren behandeld worden. Ook is het belangrijk andere dieren (en mensen!) in huis goed te controleren of zij geen schimmelinfectie hebben.
  • Als laatste moet de omgeving behandeld worden. In de omgeving van een met schimmel besmette hond liggen zeer veel schimmelsporen. Door goed te stofzuigen en de omgeving te behandelen met verdunde bleek kan het aantal sporen teruggebracht worden.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn