Facebook
X

Teken bij de hond

Algemeen

De teek is een spinachtige parasiet. Dit betekend dat de volwassen teek achtpotig is, net als een spin. Teken komen met name voor in hoog gras, struiken en bosrijke omgeving. Er zijn wel honderden verschillende soorten teken die allen verschillen in voorkeur voor woonklimaat. In Nederland komt met name de Ixodes Ricinus voor. Tien procent van deze teken is drager van de Ziekte van Lyme en kan uw huisdier of uzelf hiermee besmetten. Doordat we steeds vaker de grenzen over gaan en ook onze huisdieren vaak mee gaan op reis is er een aantal teken vanuit de zuidelijke landen in Nederland terecht gekomen. Het gaat dan om de Rhipicephalus sanguineus en de Dermacentor-teek. Deze teken kunnen drager zijn van de voor honden gevaarlijke ziekte Babesiose.

Besmetting

Een teek bevindt zich in velden en bossen en bevindt zich laag bij de grond. Het is niet zo dat teken uit bomen vallen, iets dat vaak beweerd wordt. Teken zitten in struiken en gras en kruipen op voorbijgangers zoals honden, katten maar ook mensen. Vervolgens baant hij zich een weg door de vacht (of kleding!) en zuigt zich vast in de huid. De besmetting van ziektes die overgedragen worden door de teek vind plaats via het speeksel van de teek. Teken komen het hele jaar voor, maar in de periode van mei tot oktober is er een piek te zien in het aantal tekenbeten. Het duurt minimaal 24 uur voordat een teek na een beet ziektes kan overbrengen. Daarom is het tijdig verwijderen van de teek erg belangrijk. Goede tekenmiddelen kunnen hierbij helpen.

Symptomen

Een teek wordt vaak opgemerkt door de eigenaar wanneer deze zich vol heeft gezogen en daardoor aanvoelt als een bultje. Uw huisdier zelf merkt er over het algemeen weinig van. Soms gaan ze wat op de plek likken.

Diagnose

De teek is vaak te herkennen aan het typerende volgezogen witte/bruine/zwarte lijfje wat lijkt op een erwt.

Therapie

Verwijder de teek zo spoedig mogelijk. Hoe langer de teek vastzit aan uw huisdier, hoe groter de kans dat indien de teek besmet is, deze vervelende ziektes overdraagt. De teek kan gemakkelijk verwijderd worden met een tekentang. Hiermee draait u voorzichtig tot de teek loslaat. Gebruik nooit alcohol of slaolie als u de teek gaat verwijderen. U verdooft de teek hiermee, waardoor de teek juist het geïnfecteerde speeksel in uw huisdier achterlaat. Na het verwijderen van de teek kunt u wel de plek schoonmaken met en beetje alcohol. Houdt na verwijderen de plek in de gaten of deze niet gaan infecteren. In de meeste gevallen ziet u na een paar dagen niets meer van de plek waar de teek heeft gezeten.

Preventie

Er zijn diverse middelen op de markt die preventief werken tegen teken. Vraag gerust aan de medewerkers van het dierenziekenhuis welke middelen er zijn en maak een keuze wat bij u en uw huisdier het beste past. Mocht u met uw huisdier op reis gaan, vraag dan aan één van onze dierenartsen of assistentes welke ziektes waar voorkomen en hoe u deze het beste kan voorkomen.
hond-teken
Teken bij de hond.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn