Facebook
X

Wormen bij de hond

Algemeen

Worminfecties van het maagdarmkanaal komen veel voor bij de hond. Naast de intestinale wormen bestaan er ook hartwormen en longwormen, deze worden beide op een eigen webpagina toegelicht. Er zijn verschillende soorten intestinale wormen. De belangrijkste zijn:
  • Spoelwormen of rondwormen (Toxocara canis)
  • Haakwormen (Uncinaria)
  • Lintwormen (Dipylidium caninum, Taenia en Echinococcus)
  • Zweepwormen (Trichuris Vulpis)
Niet alle worminfecties leiden tot klachten. Spoelwormen komen het meest voor en leiden ook tot de meeste klachten, voornamelijk bij jonge dieren. Daarnaast kunnen de meeste van deze wormen ook mensen besmetten.

Hoe wordt een hond besmet met wormen?

  • Spoelwormen: via de baarmoeder, moedermelk, contact met ontlasting van besmette dieren en het eten van wilde dieren of rauw vlees.
  • Bij volwassen dieren gaan spoelwormen vaak ergens in het lichaam in slaapstand. Tijdens de dracht en lactatie van het moederdier verplaatsen de spoelwormen zich naar de baarmoeder en melkklieren. Op deze manier wordt elke pup al voor de geboorte of vlak erna besmet.
  • Haakwormen: komen in Nederland weinig voor. Besmetting vindt plaats via contact met ontlasting van wilde vossen of via moedermelk.
  • Lintwormen: via vlooien, luizen en het eten van rauw vlees.
  • Zweepwormen: via ontlasting van besmette dieren.

Welke symptomen krijgt een hond van een wormbesmetting?

Het soort worm, de leeftijd en de afweer van de hond bepaalt de ernst van de klachten. Volwassen honden hebben in de regel minder klachten dan pups.
  • Spoelwormen komen het meest bij de hond voor. Het is een uitermate succesvolle worm, de eitjes van de spoelworm zijn bijna overal te vinden. Zandbakken zijn vaak besmet met deze eitjes, waardoor kinderen ook besmet kunnen raken. Met name pups kunnen erg ziek worden van een besmetting. Klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand. Volwassen honden hebben meestal geen klinische symptomen, maar kunnen wel andere dieren of mensen besmetten.
  • Haakwormen geven met name chronische klachten zoals slechte groei, slechte vacht en bloederige diarree met soms zelfs bloedarmoede.
  • Lintwormen geven meestal weinig klachten. Wel kunnen stukjes lintworm uit de anus kruipen (dit kan jeuk veroorzaken) of in de ontlasting te zien zijn (lijkt op rijstkorreltjes).
  • Zweepwormen: bloederige diarree met eventueel bloedarmoede.

Hoe weet ik of mijn hond besmet is met wormen?

Door middel van ontlastingsonderzoek is een wormbesmetting vast te stellen. Wormen kan je soms aantreffen in het braaksel of in de ontlasting, maar het is een misvatting dat je de wormen altijd met het blote oog in de ontlasting kan zien, dit is meestal niet het geval! Daarom raden onze dierenartsen aan honden frequent (gemiddeld 4x per jaar) preventief te ontwormen. Een alternatief voor preventief ontwormen is om de ontlasting 4x per jaar te laten onderzoeken op wormen. Zo behandeld u uw hond alleen wanneer er daadwerkelijk wormen aanwezig zijn.

Hoe behandel ik mijn hond het beste tegen wormen?

Dit kan met een goed ontwormingsmiddel. Het hangt van het soort worm af welk middel het beste werkt. De lintworm dient het liefst met Praziquantel behandeld te worden en spoel- en zweepwormen reageren op de meeste wormmiddelen . MilbemaxⓇ werkt tegen de belangrijkste soorten wormen.

Hoe voorkom ik dat mijn hond besmet raakt met wormen?

Alle honden lopen het risico om besmet te raken. Bij honden die vlooien hebben, rauw vlees eten, poep eten of prooidieren vangen is dat risico groter. Het oplopen van een enkele worm geeft meestal niet veel problemen.
Door frequent te ontwormen wordt voorkomen dat een worminfectie klachten kan veroorzaken en dat uw hond veel wormen verspreidt. Het advies is daarom om de gemiddelde volwassen hond 4 x per jaar te ontwormen, ook als u niks aan de hond merkt. Voor individuele gevallen (bijvoorbeeld honden die rauw vlees eten of als er kleine kinderen in huis wonen) kan het verstandig zijn van dit schema af te wijken.
Het is belangrijk pups vaker te ontwormen, aangezien zij meer klachten krijgen van een worminfectie en via de moedermelk opnieuw geïnfecteerd raken. Het is daarom ook belangrijk om de moederhond (mits deze geen klachten heeft van wormen) tegelijk met de jonge pups extra te ontwormen.
Mocht u het idee hebben dat uw zwangere teef wel klachten van wormen vertoont, neemt u dan even contact met ons op voor een passend advies.
Naast preventief ontwormen is het voor uw hond en uzelf belangrijk algemene hygiëneregels toe te passen: ruim ontlasting direct op, was uw handen na contact met uw dier en voor het eten, voer dieren met commerciële voeding of gekookt voer.

Ontwormingsschema voor hond en kat

Leeftijd Hond Kat
2 weken X
3 weken X
4 weken X
5 weken X
6 weken X
7 weken X
8 weken X
9 weken X
3 maanden X X
4 maanden X X
5 maanden X X
6 maanden X X
Hierna: Bij het gemiddelde dier elke 3 maanden, maar wij helpen u graag met een advies op maat!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn