Facebook
X

Ziekte van Weil – Leptospirose bij de hond

Leptospirose is een ziekte die met name bij honden voorkomt maar ook mensen en andere dieren kan besmetten. Het is een bacteriële infectie met een bacteriesoort die we spirocheten noemen.

Hoe worden honden besmet met leptospirose?

Via de huid en slijmvliezen (mond bijvoorbeeld) worden honden besmet met de Ziekte van Weil. Dit kan gebeuren door contact te hebben met een besmette hond, via aarde besmet met leptospiren of via water. Ratten kunnen Leptospirosis overbrengen, meestal door besmette urine.

Wat gebeurt er na een besmetting met leptospirose?

Via de bloedbaan verspreiden de leptospiren zich snel. Hierna gaan ze zich nestelen in de nieren en gaan ze zich vermenigvuldigen. Dit kan nierfalen geven. Tevens kan er ander orgaanfalen optreden zoals leverproblemen. Dieren kunnen lang drager blijven van de bacterie. Daarnaast wordt niet iedere hond ziek na een besmetting met leptospira. Met name jonge honden kunnen erg ziek worden.

Hoe stel je vast dat een hond leptospirose heeft?

Het ziektebeeld kan een verdenking geven. Daarnaast zien we op bloedonderzoek dat de nierwaarden en leverwaarden gestegen zijn. We ook kunnen antistoffen tegen leptospirose aantonen. Het nadeel is dat vaccinatie ook leidt tot antistoffen (dat is namelijk het doel van vaccineren) waardoor het soms lastig vast te stellen is of er een actieve infectie is. In urine is de parasiet aantoonbaar. Helaas bevat niet ieder urinemonster van een ziek dier leptospiren.

Hoe behandel je leptospirosis bij de hond?

Je kan vaccineren tegen leptospirose. Er bestaan helaas zeer veel verschillende soorten leptospiren en vaccinatie biedt geen bescherming tegen alle soorten. Als een hond besmet is, is antibiotica noodzakelijk. Dit zal de infectie bestrijden maar zal de schade aan de inwendige organen (met name nieren) niet altijd kunnen terugdraaien.
Sinds 2014 is er een nieuw vaccin tegen de Ziekte van Weil. Lees op onze blog meer hierover.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn