Facebook
X

Ontstoken anaalklieren bij de hond

Anaalklierontstekingen komen zeer vaak voor bij de hond. Op deze pagina vindt u de belangrijkste informatie over anaalklieren bij de hond.

Wat is de functie van anaalklieren bij de hond?

Anaalklieren zijn klieren die een soort talgachtige substantie aanmaken die sterk ruikt. De functie van de anaalklieren bij de hond is om een territorium af te bakenen. Verder hebben ze geen belangrijke functie.

Welke problemen zien we vaak optreden bij de anaalklieren van de hond?

  • Geuroverlast. 
    Sommige honden legen hun anaalklieren frequent. Dit kan een zeer onaangename geur geven.
  • Ontstekingen. 
    Als een anaalklier ontstoken raakt hebben honden hier vaak last van. Sleetje rijden en likken rondom de anus zien we dan het meest . Soms kan er een abces gevormd worden. Honden met een anaalklierabces zijn echt ziek, hebben soms koorts en de anaalklier is hard en pijnlijk ontstoken.

Waardoor raken anaalklieren bij de hond ontstoken?

Dit is niet exact bekent. Sommige honden hebben nooit last van de anaalklieren, andere honden hebben steeds weer terugkerende ontstekingen aan de anaalklieren.
Ontstoken-anaalklieren-bij-de-hond

Hoe kunnen we anaalklierontstekingen behandelen bij de hond?

  • Het spoelen van de anaalklieren.
    Meestal moeten honden licht verdoofd worden om dit goed te kunnen doen. Met een verdunde betadine-oplossing worden de anaalklieren grondig gespoeld. Hierna worden ze gevuld met een crème die antibiotica en ontstekingsremmer bevat. Tevens kan een antibiotica kuur voorgeschreven worden.
  • Voor honden die desondanks continu ontstekingen blijven houden is operatie de beste oplossing.
  • Het legen van de anaalklieren.
    Vaak wordt dit door trimsters of de dierenarts gedaan. Dit kan helpen bij de “milde” gevallen.

Het chirurgisch verwijderen van de anaalklieren

Deze ingreep voeren wij geregeld uit bij honden. Het grote voordeel is dat de problemen voor altijd verdwenen zijn. De anaalklieren bevinden zich in de kringspier van de anus. Nadat deze opgevuld zijn worden ze via een kleine snede verwijderd. Er wordt vaak gewaarschuwd voor complicaties (bijvoorbeeld incontinentie). Indien secuur uitgevoerd is de kans hierop praktisch nul. Bij ons zijn er tot heden nog nooit complicaties geweest.
Heeft uw hond veel last van de anaalklieren? Maak dan een afspraak en bespreek de mogelijkheden met één van onze artsen. Uw hond zal u zeer dankbaar zijn! U kunt hiervoor ons afspraakformulier links in beeld gebruiken of contact met ons opnemen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn