Facebook

Een cherry-eye bij de hond

Een cherry-eye bij de hond is een afwijking van het oog, of eigenlijk van een traanklier bij het oog. De traanklier die zich normaal achter het derde ooglid bevindt, is bij een cherry-eye opeens zichtbaar in de ooghoek van uw hond.

Wat zijn de symptomen van een cherry-eye bij de hond?

  • Zichtbaarheid van een gezwollen klier in de mediale ooghoek van uw hond.
  • Rode oogslijmvliezen bij uw hond.
  • Traanvloed, soms met ontstekingsvocht, bij uw hond.
  • Meestal is één oog aangedaan, maar vaak ontwikkelt zich binnen 1-3 maanden ook een cherry-eye in het andere oog.
Caressa-patient-met-een-Cherry-eye-branded

Bij welke dieren treedt een cherry-eye op?

Een cherry-eye zien we voornamelijk bij jonge honden van rassen met een abrupte neus stop en een losse huid (bijv. Franse en Engelse Bulldog).

Wat is de oorzaak van een cherry-eye bij de hond?

Een cherry-eye bij de hond ontstaat door zwelling van de traanklier die zich achter het derde ooglid bevindt. Door de zwelling wordt de traanklier opeens zichtbaar boven het derde ooglid. Soms vermindert de zwelling en zakt de traanklier weer terug in zijn normale positie achter het derde ooglid, maar meestal is de zwelling van de traanklier zo heftig dat deze continu uitpuilt boven het derde ooglid. Door het uitpuilen van de traanklier wordt het slijmvlies continu blootgesteld aan uitdroging en vuil, waardoor er een ontsteking kan optreden.

Hoe behandelen we een cherry-eye bij de hond?

Het doel van de behandeling van een cherry-eye bij de hond is het terugbrengen van de uitpuilende traanklier in zijn normale positie. In eerste instantie kan de dierenarts onder lokale verdoving van het oog proberen de traanklier in zijn normale positie terug te brengen. Helaas kan de uitpuilende traanklier binnen enkele minuten tot dagen terugkeren. Het terugplaatsen van de traanklier in zijn normale positie moet dan chirurgisch gebeuren. Bij deze operatie wordt de traanklier in een ‘pocket’ achter het derde ooglid geplaatst waarna de ‘pocket’ wordt gesloten met hechtingen. Helaas kan de traanklier ook na deze operatie opnieuw zwellen en gaan uitpuilen. Er is helaas geen operatie techniek beschikbaar welke 100% effectief is.
Cherry-eye-operatie-branded
De uitpuilende traanklier en het derde ooglid zijn erg belangrijk voor de bescherming van het oog. Het volledig verwijderen van de traanklier (en het derde ooglid) raden wij dan ook sterk af. Omdat de ontsteking een gevolg en geen oorzaak is van een cherry-eye bij de hond, zal ook een behandeling met antibiotica-houdende oogzalf het probleem niet oplossen. Vaak wordt wel een oogzalf voorgeschreven om de traanklier en het oog tot aan de operatie te beschermen.
Denkt u dat uw hond een cherry-eye heeft of heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn