Geriatrisch Vestibulair syndroom bij de hond

Het Geriatrisch Vestibulair Syndroom is een aandoening die geregeld optreedt bij oudere honden. We zien het vaker bij grotere hondenrassen maar kan bij ieder ras optreden. De symptomen starten meestal acuut en kunnen erg heftig zijn.

Wat zijn de symptomen van het Geriatrisch Vestibulair Syndroom?

Het vestibulair syndroom is een probleem aan het vestibulair orgaan. Dit orgaan is het evenwichtsorgaan en zorgt ervoor dat de hond zijn eventwicht kan bewaren. De symptomen  zijn:

  • Nystagmus. Dit houdt in dat de ogen snel heen en weer gaan (horizontaal)
  • Scheve kop.
  • Omvallen en cirkelen.
  • Braken en misselijkheid.
  • erge onrust.
  • Niet meer overeind kunnen komen.

Vaak wordt er foutief gedacht aan een hersenbloeding of hersentumor. Een hersenbloeding is zeer zeldzaam bij honden en zal zich nooit alleen beperken tot het evenwichtsorgaan (net als een tumor).

Bij welke dieren treeds het Geriatrisch Vestibulair Syndroom op?

Het zijn meestal oudere honden (vandaar de toevoeging geriatrisch). Echter, ook jongere honden en soms katten kunnen dit syndroom krijgen.

Wat is de oorzaak?

Deze is niet bekend. We weten wel dat het een zenuwprobleem is van de zenuwen van het evenwichtsorgaan.

Wat kunnen we eraan doen?

Er zijn geen medicijnen tegen het Vestibulair Syndroom. De aandoening treedt acuut op maar verdwijnt ook normaliter snel. Na 24-78 uur is er al een aanzienlijke verbetering opgetreden. De klachten verdwijnen normaliter na 7-14 dagen. Medicatie tegen de misselijkheid kan wel verlichting geven. Prednison is niet nodig.

Kunnen andere ziektes hetzelfde beeld geven?

Alleen een middenoorontsteking kan een gelijkaardig beeld geven. Deze is te zien op een rontgenopname van het middenoor. Een MRI is het meest gevoelige onderzoek maar is een stuk kostbaarder.