Facebook
X

Geriatrisch Vestibulair syndroom

Het Geriatrisch Vestibulair Syndroom, tegenwoordig ook wel Idiopathisch Vestibulair Syndroom (IVS) genoemd, is een aandoening die meestal voorkomt bij oudere honden. De symptomen starten meestal acuut en kunnen erg heftig zijn.

Wat zijn de symptomen van het Geriatrisch Vestibulair Syndroom?

Bij het vestibulair syndroom is er een probleem aan het evenwichtsorgaan, ook wel het vestibulair orgaan genoemd. Dit orgaan zorgt ervoor dat de hond normaal gesproken zijn evenwicht kan bewaren. Bij aandoeningen aan dit orgaan wordt het evenwicht verstoord en kunnen de volgende symptomen voorkomen:
  • Nystagmus. Dit houdt in dat de ogen snel heen en weer gaan (horizontaal).
  • Scheve kop
  • Omvallen en kleine rondjes lopen (cirkelen)
  • Braken en misselijkheid
  • Erge onrust
  • Niet meer overeind kunnen komen

Bij welke dieren treed het Geriatrisch Vestibulair Syndroom op?

Het zijn meestal oudere honden (vandaar de toevoeging geriatrisch). Echter, ook jongere honden en soms katten kunnen dit syndroom krijgen.

Wat is de oorzaak?

Dit is niet bekend. We weten wel dat het een zenuwprobleem is van de zenuwen van het evenwichtsorgaan.

Wat kunnen we eraan doen?

Er zijn geen medicijnen tegen het Vestibulair Syndroom. De aandoening treedt acuut op, maar verdwijnt normaliter snel. Na 24-78 uur is er al een aanzienlijke verbetering opgetreden. De klachten verdwijnen normaliter volledig binnen 7-14 dagen. Medicatie tegen de misselijkheid kan wel verlichting geven.

Kunnen andere ziektes hetzelfde beeld geven?

Andere ziekten, zoals bijvoorbeeld een middenoorontsteking, kunnen een gelijkaardig beeld geven. Een middenoorontsteking is soms te zien op een röntgenopname van het middenoor, echter, een MRI is het meest gevoelige onderzoek.
Heeft u een dier met klachten zoals omvallen, een scheve kop of nystagmus? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn