Artrose bij de hond

Artrose komt zeer vaak voor bij honden. Vaak wordt de term artrose en artritis door elkaar gebruik, maar er zit wel verschil tussen beiden.

Wat is artrose?

Bij artrose is er sprake van degeneratieve veranderingen aan het gewricht (degeneratie betekent letterlijk: afbraak). Hierbij wordt kraakbeen vervangen door bindweefsel en kan er extra been en bindweefsel vorming zijn. Normaliter is een gewricht soepel en kan deze goed bewegen. Door artrose kan een gewricht minder goed bewegen en kan er een ontstekingsreactie ontstaan in het gewricht die weer extra pijn doet.

En wat is dan Artritis?

Artritis betekent een ontsteking in het gewricht. De oorzaak kan heel divers zijn. Bekend is reumatoïde artritis bij de mens (en zeldzaam bij de hond) waarbij er een autoimmune ontsteking aanwezig is in het gewricht (autoimmuun betekent dat er een ontsteking ontstaat die door het lichaam zelf is begonnen zonder (bekende) oorzaak). Bij de hond komen auto immune ontstekingen aan de gewrichten ook voor (zoals bijvoorbeeld bij SLE, systematische lupus erythematosus). Een artritis kan ook ontstaan door overbelasting of ontstekingen elders in het lichaam. Ook sommige infecties kunnen dit geven (bijvoorbeeld Leishmania bij de hond).

Kortom, artritis en artrose bestaan vaak naast elkaar, als gevolg van artritis ontstaat artrose en bij artrose krijg je vaak ook artritis.
Bij honden komt artrose zeer vaak voor. We zien het zeer vaak in de ellebogen (bijvoorbeeld bij elleboogdysplasie of osteochondrosis dissecans) en heupen (bijvoorbeeld bij heupdysplasie) maar kan in alle gewrichten optreden.
LPC-LPA-OCD-osteochondrosis-dissecans-overzicht-plaat
Bij honden komt artrose zeer vaak voor.

Hoe kan je artrose behandelen?

  • Probeer de onderliggende oorzaak te behandelen. Voorkom overbelasting of bestrijd eventuele infecties die deze kunnen veroorzaken (Leishmania bijvoorbeeld). Verwijder loszittende fragmenten bij bijvoorbeeld elleboogdysplasie of osteochondrosis dissecans. Dit is echter lang niet altijd (meer) mogelijk.
  • Voorkom te zware (over)belasting van het gewricht. Naast de fiets rennen is voor een hond met artrose bijvoorbeeld echt een te zware belasting. Zwemmen daarentegen is zeer goed omdat het gewricht wel bewogen wordt (waardoor spieren ook weer getraind worden) maar niet (zwaar) belast.
  • Geef pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie (bijvoorbeeld Meloxicam of Carprofen). Doordat deze ontsteking remmen wordt verergering afgeremd.
  • Geef voedersupplementen zoals glucosaminen, chondroïtine of hyaluronzuur. Dit zijn allemaal bouwstenen van gewrichten. Het effect van deze middelen is niet goed bewezen maar veel mensen en dier-eigenaren beweren hier goede resultaten mee te bereiken. Het nadeel is dat bij artrose de klachten het ene moment erger zijn dan op het andere moment. Hierdoor kan het lijken dat een supplement effect heeft terwijl dit niet het geval is.
  • Omega 3 vetzuren, ofwel visoliën. Deze werken ontstekingsremmend.
  • Flexadin. Dit supplement onderdrukt de ontstekingsreactie in het gewricht.
  • Speciale gewrichtsdiëten zoals Mobility support. Deze bevatten vaak supplementen zoals hierboven beschreven en ook andere zoals groenlipmossel.
  • Voorkom of bestrijd overgewicht.
  • Operatie: Artrose kan je meestal niet chirurgisch behandelen. het verwijderen van bindweefsel en extra beenvorming heeft maar zeer kort effect. Dit groeit namelijk snel weer terug. Een gewricht kan wel vervangen worden door een kunstgewricht (dit kan alleen bij de heupen). Ook kan een gewricht via een arthrodese vastgezet worden. (bijvoorbeeld de pols of hak). Bij ellebogen werkt dit slecht omdat een elleboog te belangrijk is als gewricht.
  • Braces kunnen overbelasting voorkomen zodat ontsteking en dus verergering afgeremd wordt.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram