Botbreuken of gebroken poot bij de hond

Een botbreuk of een gebroken poot komt zeer vaak voor bij de hond. De belangrijkste oorzaken zijn:

  • Een aanrijding. Let daarom zeer goed op als u uw hond los laat lopen of houd uw hond aan de lijn.
  • Vallen, bijvoorbeeld bij het spelen, van de bank of van een balkon.
  • Soms door vechten met andere honden.
  • Vele andere oorzaken.

Vaak moet een hond met een gebroken poot of een botbreuk geopereerd worden. Soms kan een breuk ook met rust of een spalkverband behandeld worden.

Bij ons opereren chirurg Emile Pickee  en chirurg Kevin van Gaalen honden aan een botbreuken en andere orthopedische ingrepen. Emile en Kevin zijn de vaste chirurgen binnen Caressa. Ze hebben beiden veel ervaring met de orthopedische operaties en richten zich voor het overgrote deel op de orthopedie binnen de vestigingen. Hierdoor bent u verzekerd dat uw hond de beste zorg krijgt.

Indien u meer informatie wilt of er is bij uw hond of kat een gebroken poot geconstateerd kunt u  24 uur per dag, 7 dagen per week contact met ons opnemen!

Algemeen

Botbreuken komen bijzonder vaak bij huisdieren voor. Het meest zien we breuken bij honden en katten. Als een bot gebroken is, is dit zeer pijnlijk. Als gevolg daarvan zal het dier als het een bot in een poot heeft gebroken meestal niet of amper meer gebruiken. In het Dierenziekenhuis zien we vaak breuken aan:

  • Poten
  • Bekken
  • Rug
  • Kaak

De oorzaak van een botbreuk is meestal een trauma. Een trauma betekent dat er een harde klap of iets dergelijks is geweest waardoor het bot gebroken is. De meest voorkomende oorzaken van botbreuken zijn aanrijdingen bij de hond en kat. Bij de kat zien we, zeker in de zomer, zeer vaak breuken ontstaan nadat de kat uit het raam of van de balkon gevallen is. Het is bekend dat katten meestal weer op hun vier poten terecht komen. Helaas gaat dat vaak gepaard met botbreuken en ander ernstige schade. Daarom is het erg belangrijk maatregelen te treffen om te voorkomen dat uw kat uit het raam of van het balkon valt.

Pathologie (ziekteleer)

Door de breuk ontstaat er lokaal een zwelling en heeft het dier veel pijn. Belasting van het bot is meestal niet meer mogelijk. Daarnaast bestaat het risico dat een bot door de huid heen zal prikken. Dit noemen we een open breuk. Een open breuk is een vervelende complicatie. Het vergroot de kans op een latere infectie in het bot. Deze zijn altijd lastig te bestrijden. Daarom is het erg belangrijk te voorkomen dat een gesloten breuk een open breuk wordt. Het beste kan men in geval van verdenking van een botbreuk zo snel mogelijk naar een dierenarts gaan.

Symptomen (ziektebeeld)

De symptomen zijn duidelijk. Een locale zwelling en erge pijnlijkheid. Indien het een bot betreft in een poot zal het dier er niet meer op kunnen staan. Soms steekt het bot uit als het een open breuk betreft.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van klinisch onderzoek. Alleen met behulp van een röntgenopname is exact te zien hoe het bot gebroken is en wat de beste behandeling is. Zonder röntgenopname kan geen goede behandeling ingesteld worden. Hieronder is een voorbeeld te zien van een gebroken radius en ulna (de ellepijpen).

foto-botbreuk-217x300

Gebroken poot bij een hond

Behandeling

De behandeling van een gebroken poot of andere botbreuken bestaat allereerst uit een goede pijnstilling. Daarnaast zal een verminderde belasting het bot de kans geven te genezen. Soms is dit voldoende. Sommige botbreuken kunnen alleen met hokrust behandeld worden. Een voorbeeld hiervan is een bekkenbreuk bij de kat die geen vernauwing van het bekkenkanaal geeft.

Meestal moet de botbreuk echter ‘gestabiliseerd’ worden. Op die manier kan de breuk weer genezen. Stabilisatie kan soms met een spalk bereikt worden. Het nadeel is dat dieren de poot al snel weer te zwaar gaan belasten. Daarom moeten we vaak opereren om de breuk goed te stabiliseren.

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te bereiken. Denk hierbij aan het gebruik van pinnen en externe (buiten het lichaam gelegen) constructies. Soms plaatsten we platen en schroeven om dit te bereiken. De gebroken poot op de foto heeft onze specialist chirurg met een plaat en meerdere schroeven gestabiliseerd.

Foto-botbreuk-met-plaat-140x300

De breuk van de radius en ulna (voorpoot) bij deze hond is gestabiliseerd met een plaat en schroeven.

Conclusie

Botbreuken komen vaak voor en vereisen een goede behandeling. Bij ons worden bijna alle botbreuken door onze chirurg Emile Pickee. Dit garandeert de beste behandeling omdat hij zeer ervaren en kundig is op dit gebied.