Facebook
X

Hernia bij de hond

Bij de hond komen geregeld hernia’s voor. De officiële medische term is een discus hernia. Om te begrijpen wat er gebeurt als een hond een hernia heeft moeten we eerst weten hoe een wervelkolom bij een hond opgebouwd is (zie afbeelding hieronder, met dank aan Hill’s):
Rug-en-tussenwervelschijf
Bij de hond komen geregeld hernia’s voor.
Bij een hernia scheurt de bindweefsel ring van de tussenwervelschijf waardoor de zachte kern naar buiten lekt en gaat drukken op de zenuwen in de wervelkolom. Een illustratie hiervan is te zien op de afbeelding hieronder (met dank aan Novartis).

Hernia’s kunnen bij alle soorten hondenrassen optreden. Echter, de bekendste rassen zijn Teckels (meestal de rug) en Franse Buldoggen (vaak de nek).

Ziektebeeld van een hernia bij de hond

Symptomen van een hernia zijn:
  • Erge rug of nekpijn.
  • Geheel of gedeeltelijke verlammingsverschijnselen.
  • Niet meer overeind kunnen komen.
  • Zwalken met meestal de achterpoten en soms alle vier de poten.

Diagnose van een hernia bij de hond

De diagnose kan gesteld worden met (contrast) röntgen onderzoek, via een CT scan of met een MRI-Scan. Het klinisch beeld geeft vaak al een sterke verdenking dat er sprake is van een hernia bij een hond. Zo komen hernia’s bij bepaalde hondenrassen zeer geregeld voor. De bekendste zijn de Teckel (rughernia’s) en de Franse Bulldog (nekhernia’s).

Behandeling van een hernia bij de hond

De behandeling hangt af van de ernst. Bij volledige verlamming of achteruitgang kan alleen via een operatie behandeld worden. Anders kan rust met goede pijnstilling volstaan. Het gebruik van prednison is omstreden maar zou zwelling in de wervelkolom kunnen verminderen.

Prognose van een hernia bij de hond

Deze hangt af van de ernst. Een volledige verlamming heeft een gereserveerde prognose. Soms herstellen honden snel met alleen rust en pijnstilling, soms alleen na een operatie. Niet alle honden herstellen, sommige blijven een zwakkere achterhand houden.
Heeft uw hond mogelijk een hernia? Neem dan zo snel mogelijk  contact met ons op. Onze dierenartsen en assistentes staan u graag te woord! U kunt ook de button links in beeld hiervoor gebruiken.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn