Patella luxatie bij de hond

Een patellaluxatie of losse knieschijf komt veel voor bij kleine honden. Omdat bij patella luxatie de knieschijf uit de groeve schiet schiet de knie als het ware op slot. Vaak loopt een hond met een konijnenhuppel. 

Een patellaluxatie is goed te opereren en indien goed uitgevoerd zeer dankbaar. Honden knappen enorm op na de operatie en kunnen een stuk beter lopen. Aangezien het kundig opereren van een patella luxatie echt maatwerk is voeren bij ons chirurg Emile Pickee  en chirurg Kevin van Gaalen de operatie uit. 

Mocht u vragen hebben over een patella luxatie bij uw hond of is er een patellaluxatie bij uw hond vastgesteld neem dan gerust contact met ons op. 

Wat is patella luxatie bij de hond?

Patella luxatie is een aandoening waarbij de knieschijf af en toe of permanent uit zijn groeve schiet. Normaliter bevindt de knieschijf zich permanent in een groeve van het bovenbeen tussen beide epicondylen van de femur (bovenbeen) in. Bij met name kleine hondenrassen en sommige kattenrassen wordt dit deel van de achterpoot niet goed aangelegd. De rechte patellaband (dit is de band waar de dokter met zijn of haar hamertje op tikt om je reflexen te testen) eindigt op een knobbel op het scheenbeen die we de tuberositas tibiae noemen. Bij honden met patella luxatie is deze knobbel meestal te ver naar mediaal (binnen) aangelegd en is de groeve waar de knieschijf zich in bevind te ondiep.

Plaatje kniegewricht normaal hond

Patella luxatie hond: een normaal kniegewricht

Plaatje patella luxatie

Patella-luxatie hond: De knieschijf schiet naast de groeve.

Hoe ontstaat een patella luxatie bij de hond?

De oorzaak van patella luxatie is puur een genetische aanleg. Deze aanleg zien we bij verschillende kleine hondenrassen zoals chihuahua, de dwergpincher, teckels, kleine terriërs etc. Bij sommige raskatten komt het ook voor zoals Maine Coon, Noorse Boskat, Abbesijn ed. Echter, het kan ook voorkomen bij een niet raskat.
Bij patella luxatie onderkennen we verschillende gradaties, nl. van graad 1 tot graad 4. Bij graad 1 kunnen we de knieschijf met enige moeite uit de groeve duwen. Deze behoeft normaliter geen behandeling. Bij graad twee gaat dit makkelijker en geregeld spontaan, graad 3 gaat dit zeer makkelijk en bij graad 4 is de knieschijf permanent naast de groeve. Ten gevolge van het in en uit de groeve schieten kan er pijn en schade (artrose) ontstaan.

Welke symptomen heeft een hond met een patella luxatie?

Dieren lopen afwisselend mank. Als de knieschijf zich in de groeve bevindt loopt het dier normaal, schiet deze eruit dan wordt de poot opgetrokken en kan niet/slecht gebruikt worden. De gang van deze dieren lijkt soms op het hupsen van een konijn.

Hoe stellen we de diagnose van een patella luxatie?

Deze wordt gesteld door middel van palpatie (voelen). De knieschijf is normaliter niet uit de groeve te duwen. Daarnaast is op röntgen vaak een ondiepe groeve te zien. Tevens is te zien dat de tuberositas tibiae te ver naar mediaal (binnen) staat.

Hoe behandelen we een hond met patella luxatie?

Graad 1 hoeft meestal niet behandeld te worden. Ergere gradaties meestal wel. Chirurgisch wordt de groeve uitgediept en wordt eventueel de tuberositas tibiae op de juiste plaats vastgezet. Soms wordt het gewrichtskapsel opgespannen om de knieschijf stabieler te maken. De beoordeling wat exact noodzakelijk is, is lastig. Onze chirurg Emile Pickee is zeer ervaren op dit gebied en kan deze operatie goed uitvoeren.