Facebook
X

Oververhitting bij de hond

Warm weer is heerlijk om samen met je huisdier van te genieten, maar houdt wel rekening met je hond. Honden kunnen namelijk niet echt goed zweten en daardoor kunnen ze minder makkelijk de warmte kwijt en raken ze sneller oververhit.

Wat kan je doen om oververhitting bij je hond te voorkomen?

  • Zorg ervoor dat je hond voldoende mogelijkheid heeft om in de schaduw te liggen.
  • Zorg voor voldoende drinkwater en laat ze eventueel ook even zwemmen of spuit ze nat met de tuinslang.
water-hond
  • Ga niet met 30 graden een stuk fietsen met de hond naast de fiets. Honden “zweten” alleen via hijgen en de grond waarop je hond loopt is ook warm. Hierdoor raken zij nog sneller oververhit.
  • Laat je hond zeker niet in een dichte auto achter! Het is een kwestie van minuten waarin een hond oververhit kan raken in de auto, omdat de temperatuur kan oplopen tot 4x de buitentemperatuur. De ramen een beetje open laten staan is niet voldoende, dus laat je hond thuis of neem ze altijd mee uit de auto.
  • Honden vinden spelen met een bal of lekker met andere viervoeters ravotten natuurlijk vele malen leuker dan saai in de schaduw liggen. Kortom, ze luisteren niet altijd even goed naar hun eigen lichaam. Je moet jouw hond dus af en toe een beetje schaduw laten opzoeken en zorgen dat ze genoeg drinken.
  • Vooral de kortsnuitige rassen zijn erg gevoelig voor oververhitting. Denk hierbij aan de Engelse Bulldog, Franse Buldog, mopshond etc. Heb je een kort-snuitig hondje? Houd dan extra rekening met dit warme weer.

Hoe herken ik oververhitting?

Symptomen van oververhitting bij de hond zijn:
  • Extreem hijgen, vaak met wijd open bek. Helaas helpt dit niet en door het extreme hijgen krijgen honden het meestal alleen maar warmer.
  • Ze kunnen veelvuldig gaan kwijlen.
  • De slijmvliezen van de tong en bek kunnen donkerrood tot paars worden.

Wat moet ik doen als mijn hond oververhit is?

Een oververhitting is levensbedreigend. Als je vermoeden van oververhitting hebt, neem dan gelijk contact op met jouw dierenarts! Zorg dat je jouw hond in ieder geval ondertussen afkoelt met water (afspuiten, let wel weer op op onderkoeling), natte doeken, of alcohol op de niet behaarde plekken doen (zoals in de liezen en op de voetzolen).

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn