Facebook
X

Mijn hond niest of is verkouden

Niezen en verkoudheid komt zeer vaak voor bij de hond. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Op deze pagina gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken van een verkoudheid en hoe we dit het beste kunnen behandelen.

Wat is een verkoudheid bij de hond?

Een verkoudheid is een uitdrukking die we met name bij mensen gebruiken. Als mensen verkouden zijn hebben ze meestal een infectie opgelopen met een virus die een infectie geeft van de voorste luchtwegen, de neus, keel en (diepere) luchtwegen.
Bij de hond komen er ook verschillende virussen en bacteriën voor de een infectie kunnen geven van de voorste luchtwegen. De belangrijkste zijn Bordetella en Parainfluenza (zie ook “kennelhoest bij de hond“). Bij een verkoudheid zal de hond dus veel hoesten en/of niezen.

Waardoor kan een hond gaan niezen?

Een hond gaat niezen als er om één of andere reden een irritatie in de neus is ontstaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
  • Een infectie met een virus of bacterie.
  • Een vreemd voorwerp in de neus. Het meest voorkomend is een kruiper.
  • Een schimmelinfectie van de neus
  • Een tumor in de neus.

Hoe moet ik een hond behandelen die niest?

Als een hond af en toe niest is er meestal geen behandeling nodig. Als een hond een kruiper in de neus heeft gekregen zal de hond na het wandelen opeens heel erg en heftig gaan niezen. De kruiper kan alleen onder narcose uit de neus gehaald worden. Daarom is het verstandig zo snel mogelijk naar een dierenarts die deze kan verwijderen (en daarvoor de benodigde endoscopie apparatuur heeft). Als een hond gedurende langere tijd niest is het verstandig naar een dierenarts te gaan.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn