Facebook
X

Mijn hond drinkt en plast veel

Bij honden is de klacht: “mijn hond drinkt en plast erg veel” iets dat we vaak horen in de praktijk. Nu is het eerst de vraag: Wanneer drinkt een hond te veel? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden moeten we eerst weten wat de normale vochtbehoefte is van een hond.

Hoeveel water heeft een hond per dag normaliter nodig?

Een gezonde hond heeft per dag tussen de 40-60 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur aan vocht nodig om te kunnen leven. Een kleine hond heeft wat meer nodig dan een grote hond. We zeggen dat een hond teveel drinkt als hij meer dan een liter per tien kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt.
Besef dat in voeding ook vocht zit. Een hond die alleen natvoeding eet heeft minder vocht nodig dan een hond die alleen brokken eet.

Wat zijn nu de meest voorkomende oorzaken van veel drinken en plassen bij de hond?

  • Een nierprobleem. Als de nieren niet goed werken gaat het concentrerend vermogen van de nieren achteruit. Hierdoor verliest de hond meer vocht waardoor hij meer gaat plassen.
  • Een urineweginfectie. Zeker als deze zich in de nieren bevindt kan dit veel drinken en plassen geven. Zie ook een blaasontsteking bij de hond.
  • Suikerziekte (diabetes mellitus). Honden met suikerziekte drinken en plassen zeer veel.
  • De ziekte van Cushing. Dit is een geregeld voorkomende ziekte bij kleine, oudere honden waarbij de bijnieren teveel cortisol aanmaken. Honden met de ziekte van Cushing drinken en plassen meestal zeer veel.
  • Een leverprobleem. Honden met een leverprobleem drinken en plassen vaak meer.
  • Een baarmoederontsteking. De gifstoffen die in de bloedbaan terechtkomen bij een baarmoederontsteking kunnen veel drinken en plassen geven bij de hond. Dit kan ook optreden bij andere infecties.
  • Diabetes insipidus. Hierbij kunnen de nieren de urine niet concentreren door een gebrek aan het hormoon ADH (antidiuretisch hormoon, vroeger vasopressine). Zeer zeldzaam is een vorm waarbij de nieren niet reageren op dit hormoon (nefrogene diabetes insipidus).
  • Maligne lymfoom. Hierbij kan een verhoogd gehalte aan calcium in het bloed optreden wat leidt tot veel drinken en plassen.
  • Gedrag. Met name pups kunnen als gedrag zeer veel drinken zonder medische oorzaak.
  • Medicatie. Er zijn verschillende medicijnen welke veel drinken en plassen kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld Prednoral (prednisolon), UpCard (torasemide) en Furosoral (furosemide).

Welke onderzoeken voeren we uit bij een hond om te weten te komen waarom hij/zij veel drinkt en plast?

  • Een uitgebreid urineonderzoek inclusief een kweek op de urine om urineweginfecties uit te sluiten. Om een betrouwbare kweekuitslag te verkrijgen wordt de urine via een blaaspunctie afgenomen. We meten meerdere malen de concentratie van de urine om zeker te weten dat deze structureel te waterig is.
  • Een algemeen bloedonderzoek. We kijken onder andere naar de nier- en leverwaardes, of er een verhoogd suikergehalte is, of er een ontsteking bloedbeeld is en of er afwijkingen zijn van de bloedzouten.
  • We kunnen een hoge of lage dosis dexamethason suppresie test (LDDS of HDDS) uitvoeren in het bloed of in de urine om de ziekte van Cushing op te sporen. Hierbij wordt uw huisdier of 1 dag opgenomen voor het bloedonderzoek of vangt u thuis 3 ochtend achter elkaar urine op.
  • Een buikecho. Hiermee kan je bijvoorbeeld zien of er een baarmoederontsteking is of er aanwijzing zijn voor leverproblemen, nierproblemen of andere afwijkingen in de buik.
  • Desmopressinetest. Minrin oogdruppels kunnen uitsluiten of er sprake is van diabetes insipidus.
  • Een röntgenfoto van de borstholte. Het is zeldzaam, maar er kunnen tumoren (maligne lymfoom) in de borstholte aanwezig.

Hoe behandelen we veel drinken en plassen bij de hond?

Dit hangt natuurlijk af van de oorzaak. Kijk op de verschillende aandoeningen pagina’s om te lezen hoe de verschillende aandoeningen behandeld kunnen worden.
Drinkt en/of plast uw hond (mogelijk) veel en wilt u nog meer informatie over dit onderwerp of een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
hond-plast-vaak

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn