Home > Honden > Vergiftigingen bij de hond > Chocolade vergiftiging bij de hond
Chocolade vergiftiging bij de hond
Chocolade is voor de meeste mensen een echte traktatie en lekkernij. De meeste mensen hebben dan ook regelmatig chocolade in huis. Vooral rondom de feestdagen wordt er extra veel chocolade gegeten: chocolade eitjes met Pasen, chocolade letters met Sinterklaas en chocolade kerstkrasjes voor in de kerstboom. Chocolade heeft echter een nadeel, het is giftig voor honden (en katten). Hoe sterker (donkerder) de chocolade, hoe giftiger deze is voor de hond.
Waarom is chocolade giftig voor honden?
De meeste chocolades zijn giftig voor honden. Witte chocolade bevat een kleine hoeveelheid Theobromine, waardoor het minder risico geeft. Word het echter in grotere hoeveelheden geconsumeerd, dan moet worden berekend hoeveel een huisdier heeft binnen gekregen en kan het risico’s geven. Witte chocolade is wel erg vet en kan daarom braken en diarree klachten geven. De algemene regel is dat hoe donkerder en meer bitter de chocolade is, des te giftiger deze is voor honden. Het advies is om bij elke inname van chocola contact op te nemen met de dierenarts.
Dit komt omdat donkere chocolade meer theobromine per gram chocolade bevat. Cacaopoeder bevat nog meer theobromine per gram en is daardoor meer giftig dan bijvoorbeeld een chocoladereep. Bonbons zijn vaak gevuld en bevatten daardoor minder chocolade per gram bonbon.
Is alle chocolade giftig voor honden?
Chocolade is voor een mens niet giftig, maar voor een hond is chocolade in een grote hoeveelheid wel giftig. Dit heeft te maken met de stof theobromine. Theobromine wordt in een hondenlichaam langzamer afgebroken dan in een mensenlichaam, hierdoor is het schadelijk voor de hond en niet voor de mens. Theobromine behoort, net als caffeïne, tot de methylxanthines.
Na het eten van chocolade worden de methylxanthines door de maag en darmen opgenomen en gaan via de bloedbaan naar de lever. In de lever worden de methylxanthines verwerkt en vervolgens worden de afvalstoffen via de urine uitgescheiden. Het uitscheiden van de afvalstoffen wordt bemoeilijkt omdat de afvalstoffen tijdens hun weg naar buiten, opnieuw in de bloedbaan worden opgenomen (vanuit de blaas en de darm).
Welke symptomen krijgt een hond met een chocolade vergiftiging?
De verschijnselen van een chocolade vergiftiging worden veroorzaakt door de methylxanthines.  De verschijnselen kunnen optreden vanaf 1 uur tot 4 uur na inname van chocolade, maar soms zijn de verschijnselen pas na 6 uur tot 12 uur waarneembaar. Bij milde vergiftigingsverschijnselen zal een hond gaan braken en diarree krijgen. Dit komt omdat methylxanthines een ontspannende werking op de darmspieren hebben. Ook kan een hond meer gaan drinken en plassen, omdat methylxanthines het urineren bevorderd (diuretisch effect).
Bij ergere vergiftigingen met chocolade wordt de hond onrustig en geëxciteerd (opgewonden). Honden kunnen spierrillingen, hartkloppingen en epileptische aanvallen krijgen. Dit komt omdat methylxanthines het centraal zenuwstelsel, maar ook het samentrekken van de hartspier en skeletspieren stimuleert. In een later stadium van de vergiftiging kan een tekort aan kalium in het bloed ontstaan (hypokalemie) en door het hoge vetgehalte in chocolade kan zich een ontsteking van de alvleesklier ontwikkelen (pancreatitis). Honden kunnen helaas overlijden als gevolg van hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen.
Hoeveel chocolade moet een hond opeten voordat hij ziek wordt?
De giftigheid van methylxanthines is erg wisselend per hond. Voor de ene hond kan een bepaalde hoeveelheid chocolade geen kwaad, terwijl voor de andere hond deze hoeveelheid dodelijk kan zijn. Er zijn richtlijnen opgesteld die aangeven wanneer een bepaalde hoeveelheid chocolade voor een gemiddelde hond gevaarlijk is.
Houd er echter rekening mee dat dit richtlijnen zijn en dat de giftigheid van chocolade per hond kan wisselen.  Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat honden theobromine langzaam afbreken. Een hond die iedere dag een bonbonnetje krijgt zal na een aantal dagen tot weken toch ernstige vergiftigingsverschijnselen kunnen krijgen!
Hoe behandel je een hond die chocolade op heeft?
Bij kleine hoeveelheden ingenomen chocolade zal de hond weinig of geen klachten krijgen (de groene velden). Op zich hoef je dan niets te doen.
De behandeling van een hond die teveel chocolade opheeft is als volgt:
- Als inname van de chocolade minder dan 4-6 uur geleden is, kan de dierenarts de hond laten braken. Laat een hond niet braken met een schep zout in de keel, dit kan tot zout vergiftigingen leiden.
- Als braken niet of onvoldoende lukt kan de maag gespoeld worden. Belangrijk is dat de hond gesedeerd en goed geïntubeerd wordt. De maag dient gespoeld te worden totdat het water dat terugloopt vrijwel helder is. Leg de hond op verschillende zijden om zoveel mogelijk chocolade te kunnen verwijderen.
- Na het spoelen van de maag wordt actieve kool toegediend om de heropname van theobromine uit de darm te verminderen. Deze dosis kan het beste na 4-6 uur herhaald worden, eventueel iedere 4-6 uur totdat de hond weer helemaal stabiel is.
- Theobromine wordt via de urine uitgescheiden maar heropgenomen via de blaaswand. Daarom kan diurese gestart worden en een urine catheter aangelegd worden.
- Een hond met ernstige chocolade vergiftigingsverschijnselen moet worden opgenomen en krijgt een intraveneus infuus en als nodig extra zuurstof.
Wat is de prognose van een chocolade vergiftiging bij de hond?
Als men er snel bij is, is de prognose meestal gunstig. Met name bij grote innames van (donkere chocolade) kan een levensbedreigende situatie ontstaan. In dat geval is opname en intensieve zorg nodig. Hierdoor kunnen veel honden alsnog gered worden, maar het blijft een ernstige vergiftiging en er bestaat een risico op overlijden.
Indien uw hond chocolade heeft opgegeten en u heeft vragen of bent bang voor een vergiftiging, neem dan gerust contact met ons op! Wij staan dag en nacht voor u klaar!
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail