Vuurwerkangst bij de hond

Ieder najaar is het weer zover en begint voor veel hondeneigenaren en honden de ellende weer. Hun hond is doodsbang voor vuurwerk met alle narigheid van dien. Op deze pagina vindt u alle informatie over vuurwerkangst bij honden en wat we er tegen kunnen doen (en wat we niet moeten doen).

Wat kan ik doen tegen de vuurwerkangst bij mijn hond?

Eigenlijk zijn er twee opties om vuurwerkangst bij de hond te behandelen. Ofwel gaan we proberen de angst voor vuurwerk (en eventueel andere harde geluiden) te verminderen, ofwel gaan we de angst met medicijnen en/of voedersupplementen verminderen.

Hoe kunnen we vuurwerkangst gaan verminderen?

Om dit te bereiken is het belangrijk tijdig te beginnen. Het heeft geen enkele zin om hiermee een paar weken voor oud en nieuw te starten. Het minimale is toch wel twee maanden tevoren, maar liever nog eerder (bijvoorbeeld de zomer), voordat het oud en nieuw wordt.

 • De vuurwerk CD of de geluiden CD

De vuurwerk CD bevat allerlei vuurwerkgeluiden. De geluiden CD bevat naast vuurwerk geluid ook andere harde geluiden en is voor de meeste honden beter geschikt. Vaak zijn honden namelijk ook bang voor andere harde geluiden.
Het is het beste om de hond geleidelijk te laten wennen aan de geluiden. Begin dus eerst door de CD niet te hard te zetten en bouw dit dan langzaam aan op. Beloon uw hond door iets lekkers te geven of met de hond te spelen. Zodra u het idee heeft dat de hond angstig reageert op de CD, gaat u te snel. Neem dan een stapje terug en zet de CD zachter. U kunt dit al merken door kleine signalen van stress (bijv. u kan het oogwit zien, likken rond de bek of piepen). Door deze CD te combineren met goede ondersteuning is de kans op een goed effect groter. Deze ondersteuning kan zijn:

 • De Adaptil halsband of verdamper. Deze geven zogenaamde feromonen af die de hond kalmeren. Deze feromonen worden normaliter door de moeder afgegeven om pups te kalmeren.
 • Calm dieetvoeding. Dit is een voeding dat alfa casozepine bevat. Deze stof zit normaliter in moedermelk en heeft ook een kalmerend effect op honden.
 • Telizen – Dit is een middel dat L-Theanine bevat en kalmerend werkt voor de hond maar geen slaperigheid geeft.
 • Zylkene – Zylkene bevat het middel alfa casozepine. Dit is een middel dat kalmerend werkt en een vergelijkbare rustgevende werking heeft als valium maar niet slaapverwekkend is. Dit middel is afkomstig uit melk van moederdieren en heeft bij pups een kalmerend effect. Het kan gegeven worden als er stress verwacht wordt 1-2 dagen van tevoren (bij een verhuizing, een lange reis of verblijf in een pension). Als een hond langdurig stress ervaart kan men na ca. 1-2 weken effect verwachten (bijvoorbeeld bij vuurwerkangst). Bij honden die al in de stress raken bij het horen van de eerste knal is het te adviseren om 1 maand tot 2 weken voor oudjaarsdag Zylkene te geven, zodat, als het eerste vuurwerk afgestoken wordt (soms al paar weken van tevoren), de medicatie al werkt.
 • Gedragstherapie

De kans op succes wordt groter door bovenstaande hulpmiddelen te combineren met gedragstherapie. Het beste kan dit gebeuren onder begeleiding van een goede gedragstherapeut. Indien nodig kunnen wij u hierin adviseren.

Welke medicatie kunnen we gebruiken als een hond last heeft van vuurwerkangst??

Er zijn verschillende middelen op de markt. Bovenstaande voedingssupplementen werken kalmerend. Soms is het nodig om daarnaast medicatie te geven. De medicatie die wij voorschrijven werkt angst-onderdrukkend en kan voor wat sufheid zorgen.

 • De medicatie

Er worden vele verschillende soorten medicatie voorgeschreven om de hond te kalmeren rondom oud en nieuw. Bij onze dierenziekenhuizen adviseren wij eigenlijk alleen alprazolam. Daarnaast kan clomicalm gebruikt worden als medicijn naast gedragstherapie. Clomicalm en alprazolam  kunnen alleen voorgeschreven worden op recept.

 • Alprazolam. Dit is een medicijn verwant aan valium (diazepam) en behoort tot de benzodiazepines. Het heeft een sterk angst onderdrukkend effect en slechts een mild slaapverwekkend effect. De aanvang dosis is 0,05 mg/kg oraal, waarna het na ongeveer één uur begint te werken. Alprazolam werkt ca. 8 uur en moet dus drie maal daags gegeven worden. Indien nodig kan de dosis behoorlijk verhoogd worden (maximaal 1,35 mg per hond 3 x daags). Het effect kan het beste van tevoren beoordeeld worden, dit omdat het effect per hond behoorlijk kan verschillen. Wij adviseren om 2 dagen voor oudjaarsdag te beginnen met alprazolam. Dit om de juiste dosering te optimaliseren en om te voorkomen dat de hond al gestrest is geraakt door vroegtijdig afgestoken vuurwerk. Alprazolam werkt het best wanneer de hond geen tot weinig stress ervaart. Geef op oudjaarsdag zelf de dosis om 08:00 u, 14:00 u en 20:00 u. Als uw hond later in de avond nog steeds angstig is kan u om 22:00 u nog de halve dosis bijgeven.
 • Clomicalm. Dit is een medicijn dat angst onderdrukkend werkt en kan bijdragen in het effect van gedragstherapie. De dosis is 2-4 mg/kg 2 x daags.
 • Sileo is een nieuw inzetbaar medicijn bij honden tegen acute stress en angst door geluid, zoals bij vuurwerkangst. De werkzame stof is dexmedetomidine.

Zijn er ook andere middelen tegen vuurwerkangst bij mijn hond?

Vroeger, maar helaas ook tegenwoordig nog zeer geregeld, werd Vetranquil (acepromazine) veel voorgeschreven. Dit is een slaapmiddel waarvan de honds slaperig wordt. Het grote nadeel van dit middel is dat de hond juist gevoeliger wordt voor geluiden en alles om zich heen nog hoort. Alleen de spieren worden verslapt. Hierdoor worden honden alleen maar nog banger voor vuurwerk. Daarom raden wij het gebruik van dit middel tegen vuurwerkangst bij honden af.

Wat kan ik nog meer doen tegen vuurwerkangst bij mijn hond?

Algemene tips zijn:

 • Zorg voor een veilige plek waar uw hond zich kan terugtrekken.
 • Sluiten ramen en gordijnen.
 • Laat de verlichting in het huis aan en zet de radio of TV zachtjes aan.
 • Laat uw hond niet alleen.
 • Geef steun maar ga angstig gedrag niet extra stimuleren door te troosten.
 • Zorg voor afleiding en geef bijvoorbeeld wat lekkers of speeltje.
 • NIET STRAFFEN! Dit vergroot de angst alleen maar meer..

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben neem dan natuurlijk gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!