Facebook
X

Vuurwerkangst bij de hond

Ieder najaar is het weer zover en begint voor veel hondeneigenaren en honden de ellende weer. Hun hond is doodsbang voor vuurwerk met alle narigheid van dien. Op deze pagina vindt u alle informatie over vuurwerkangst bij honden en wat we er tegen kunnen doen (en wat we niet moeten doen).

Wat kan ik doen tegen de vuurwerkangst bij mijn hond?

Eigenlijk zijn er twee opties om vuurwerkangst bij de hond te behandelen. Ofwel gaan we proberen de angst voor vuurwerk (en eventueel andere harde geluiden) te verminderen, ofwel gaan we de angst met medicijnen en/of voedersupplementen verminderen.

Hoe kunnen we vuurwerkangst gaan verminderen?

Om dit te bereiken is het belangrijk tijdig te beginnen. Het heeft geen enkele zin om hiermee een paar weken voor oud en nieuw te starten. Het minimale is toch wel twee maanden tevoren, maar liever nog eerder (bijvoorbeeld de zomer), voordat het oud en nieuw wordt.
 • De geluiden USB: De geluiden USB bevat naast vuurwerk geluid ook andere harde geluiden en is voor de meeste honden beter geschikt dan een USB/CD met alleen onweer geluiden.Vaak zijn honden namelijk ook bang voor andere harde geluiden.Het is het beste om de hond geleidelijk te laten wennen aan de geluiden. Begin dus eerst door de USB niet te hard te zetten en bouw dit dan langzaam aan op. Beloon uw hond door iets lekkers te geven of met de hond te spelen. Zodra u het idee heeft dat de hond angstig reageert op de geluiden, gaat u te snel. Neem dan een stapje terug en zet het geluid zachter. U kunt dit al merken door kleine signalen van stress (bijv. u kan het oogwit zien, likken rond de bek of piepen). Door deze geluiden te combineren met goede ondersteuning is de kans op een goed effect groter. Deze ondersteuning kan zijn:
 • De Adaptil halsband en/of verdamper.Deze geven zogenaamde feromonen af die de hond kalmeren. Deze feromonen worden normaliter door de moeder afgegeven om pups te kalmeren. Ook zijn er Adaptil tabletten verkrijgbaar.
 • Calm dieetvoeding. Dit is een voeding dat alfa casozepine bevat. Deze stof zit normaliter in moedermelk en heeft ook een kalmerend effect op honden.
 • Telizen. Dit is een middel dat L-Theanine bevat en kalmerend werkt voor de hond maar geen slaperigheid geeft. (Dit product kunnen we voor u bestellen).
 • Zylkene– Zylkene bevat het middel alfa casozepine. Dit is een middel dat kalmerend werkt en een vergelijkbare rustgevende werking heeft als valium maar niet slaapverwekkend is. Dit middel is afkomstig uit melk van moederdieren en heeft bij pups een kalmerend effect.
  Het kan gegeven worden als er stress verwacht wordt 1-2 dagen van tevoren (bij een verhuizing, een lange reis of verblijf in een pension). Als een hond langdurig stress ervaart kan men na ca. 1-2 weken effect verwachten (bijvoorbeeld bij vuurwerkangst). Bij honden die al in de stress raken bij het horen van de eerste knal is het te adviseren om 1 maand tot 2 weken voor oudjaarsdag Zylkene te geven, zodat, als het eerste vuurwerk afgestoken wordt (soms al paar weken van tevoren), het supplement al werkt.
 • Gedragstherapie
De kans op succes wordt groter door bovenstaande hulpmiddelen te combineren met gedragstherapie. Het beste kan dit gebeuren onder begeleiding van een goede gedragstherapeut. Indien nodig kunnen wij u hierin adviseren.

Welke medicatie kunnen we gebruiken als een hond last heeft van vuurwerkangst?

Er worden vele verschillende soorten medicatie voorgeschreven om de hond te kalmeren rondom oud en nieuw. Bovenstaande voedingssupplementen werken kalmerend. Soms is het nodig om daarnaast medicatie te geven. De medicatie die wij voorschrijven werkt angst-onderdrukkend en kan voor wat sufheid zorgen.
Wilt u weten welk medicatie geschikt is voor uw dier? Neem dan contact met ons op.

Zijn er ook andere middelen tegen vuurwerkangst bij mijn hond?

Vroeger, maar helaas ook tegenwoordig nog zeer geregeld, werd een middel voorgeschreven waarvan de honds slaperig wordt. Het grote nadeel van dit middel is dat de hond juist gevoeliger wordt voor geluiden en alles om zich heen nog hoort. Alleen de spieren worden verslapt. Hierdoor worden honden alleen maar nog banger voor vuurwerk. Daarom raden wij over het algemeen gebruik hiervan af. 

Wat kan ik nog meer doen tegen vuurwerkangst bij mijn hond?

Algemene tips zijn:
 • Zorg voor een veilige plek waar uw hond zich kan terugtrekken.
 • Sluiten ramen en gordijnen.
 • Laat de verlichting in het huis aan en zet de radio of TV zachtjes aan.
 • Laat uw hond niet alleen.
 • Geef steun maar ga angstig gedrag niet extra stimuleren door te troosten.
 • Zorg voor afleiding en geef bijvoorbeeld wat lekkers of speeltje.
 • NIET STRAFFEN! Dit vergroot de angst alleen maar meer..
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben neem dan natuurlijk gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn