Facebook
X

Voedingsallergie bij de kat

Bij katten komt een voedingsallergie geregeld voor. Katten die last hebben van een voedingsallergie hebben zeer vaak last van jeuk en plekken op en rond de kop. Deze plekken kunnen hotspots zijn, vurige open en pussige plekken die erg jeuken, of kale plekken met korsten. Katten met een voedingsallergie kunnen echter ook jeuk krijgen over het hele lichaam en andere allergie kunnen ook jeuk geven op of rond de kop.

Wat is een voedingsallergie nu eigenlijk precies?

Bij een voedingsallergie heeft een kat een overgevoeligheid tegen iets dat in de voeding verwerkt is. De meest voorkomende bron van de allergie is een eiwitsoort. Let op, dit betekent niet, wat veel eigenaren denken, dat de kat allergisch is voor eiwitten. De kat is dan allergisch voor een soort eiwit, bijvoorbeeld rundereiwitten, kippeneiwitten, varkenseiwitten of andere diersoorten. Ook plantaardige eiwitten kunnen de oorzaak zijn.

Wist u dat:

 • Bij een voedingsallergie gaat het niet om de hoeveelheid die het dier binnenkrijgt. Eén maal per week een tussendoortje met iets waarvoor de hond of kat allergisch is kan al erge klachten geven (vergelijk dit met een allergie voor pinda’s bij mensen waarbij één pinda al een shock kan veroorzaken).
 • Een hond of kat is niet allergisch voor eiwitten maar voor een eiwit van een bepaald (dier)soort.
 • Een voedingsallergie kan zich op latere leeftijd ontwikkelen tegen een voeding dat al jarenlang gegeten wordt!

Hoe uit een voedingsallergie zich bij de kat?

 • Jeuk over het hele lichaam of lokaal. Chronische oorontstekingen kunnen bijvoorbeeld door een (voedings)allergie veroorzaakt worden. Katten met een voedingsallergie hebben vaak last van jeuk op of rondom de kop.
 • Vettige en stinkende huid, olifansthuid (erg dikke eventueel donker gekleurde huid).
 • Slechtere eetlust en afvallen bij erge patiënten.
 • Huidinfecties met bacteriën en gisten.
 • Maag-darmklachten. Katten met voedingsallergie kunnen ook chronische diarree klachten en braken krijgen.

Hoe behandelen we een voedingsallergie bij de kat?

 • Bestrijden van de (secundaire) infecties. Vaak moet dit gedurende een lange tijd gebeuren (tot wel zes weken). De meest voorkomende infecties zijn die met bacteriën (stafylococcen) en gisten (malasezia).
 • Het geven van een hypoallergeen dieet.
 • Ondersteunende therapie zoals shampoo’s, visolie e.d..

Wat is een hypoallergeen dieet?

Een hypoallergeen dieet (zie ook een hypoallergeen dieet voor de kat) bestaat uit een koolhydraten bron zoals rijst in combinatie met een eiwitbron die normaliter niet gegeten wordt door dieren. Denk bijvoorbeeld aan geitenvlees, struisvogelbiefstuk of eendenvlees. Deze diersoorten worden niet verwerkt in diervoeders zodat een hond of kat daar normaliter niet allergisch voor kan zijn. Tegenwoordig bestaan er ook diëten waarbij de eiwitten in kleine stukjes “geknipt” zijn (gehydrolyseerd). Hierdoor kunnen ze geen allergische reactie opwekken.

Hoe weet ik of mijn kat een voedingsallergie heeft?

Alle secundaire infecties moeten met antibiotica bestreden worden. Daarnaast moet gedurende minimaal 6 weken strikt (dus geen kleine hapjes tussendoor!) een hypoallergeen dieet, het liefst een eliminatiedieet, gegeven worden. Indien de klachten over zijn kan als laatste test teruggekeerd worden naar het oude dieet. Als de jeuk terugkomt is de diagnose van een voedingsallergie definitief.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn