Facebook
X

Amyloidosis

Amyloidosis houdt in dat er eiwitten neerslaan in organen, waaronder de nieren. Deze eiwitten worden gevormd in de lever als gevolg op een ontstekingsreactie. De oorzaak van deze ontsteking kan heel verschillend zijn en kan bijvoorbeeld een trauma zijn, een tumor of een andere oorzaak hebben.
Deze eiwitten komen terecht in de nieren. Dit komt omdat de nieren het bloed filteren (in de glomeruli, de zogenaamde filters van het lichaam). Doordat deze eiwitten in de nieren terecht komen ontstaat er een ontstekingsreactie in de nieren waardoor de nieren beschadigd raken.
Amyloid kan bij ieder dier gevormd worden. Echter, bij bepaalde rassen worden deze eiwitten gevormd zonder duidelijke reden. Deze dieren hebben een genetische aanleg voor amyloidosis. Deze rassen zijn:
  • De Chinese Sharpei. Dit hangt samen met Sharpei fever.
  • De Abessijn
De schade aangericht door amyloidosis in de nieren is onherstelbaar. De dieren komen vaak pas bij de dierenarts als er klachten komen van chronisch nierfalen. De diagnose wordt gesteld door biopten (weefselonderzoek) van de nieren te nemen.

Beginnende Amyloidose kan behandeld worden met medicatie bij de Sharpei

Bij de kat kan je alleen ondersteunend behandelen. Vaak worden omega drie vetzuren, nierdieet en medicatie. Als de aandoening vergevorderd is is de prognose slecht omdat de nieren dan onherstelbaar beschadigd zijn geraakt. Een simpele test om in een vroeg stadium te beoordelen of er mogelijk sprake is van Amyloidose bij hond of kat is een urineonderzoek te doen en de urine te controleren op de hoeveelheid eiwit (albumine). Deze bepaling heet een UPC (urinary protein creatinine ratio). Als er sprake is van een verhoogde UPC is een nierbiopt nodig voor een definitieve diagnose.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn