Facebook
X

De levenscyclus van de vlo

Een vlo is een zeer efficiënte voortplanter. wist u dat een vrouwtjesvlo tot wel 1000 eitjes kan leggen in haar leven? Op deze pagina gaan we u alles vertellen over de vlo, welke vlooien we zien bij onze huisdieren en hoe ze zich voortplanten.

Welke vlooien kennen we bij onze huisdieren?

De meest voorkomende vlo is de kattenvlo. Ongeveer 80% van de vlooien is een kattenvlo. Honden kunnen echter ook besmet raken met de kattenvlo en een kat ook met een hondenvlo.

Hoe loopt mijn huisdier een vlo op?

Vaak denken mensen dat een dier besmet raakt met een vlo doordat deze overspringt van het ene dier naar het andere dier. Dit gebeurt echter niet. Waarom zou een vlo dat doen. Hij/zij bevindt zich al op de grootste maaltijd die je je kan voorstellen, en overspringen betekent alleen maar een risico. Wat als je mis springt? Een dier raakt besmet met vlooien doordat hij of zij op een plek komt waar een verpopte larve klaar staat om uit te komen om een dier te bespringen.

Hoe verloopt de cyclus van de vlo?

Als een dier besmet is met vlooien zullen de vrouwtjesvlooien, na een maaltijd, beginnen met het produceren van eitjes. Zoals eerder gezegd kunnen dit er wel tot 1000 zijn! Deze eitjes komen terecht in de omgeving. Dit kan buiten zijn, maar natuurlijk ook binnen. De eitjes vallen op die plekken waar het huisdier komt, dus de vloer, de mand, de bank, het bed en alle andere plekken. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt de cyclus die hierna komt enkele weken tot maanden. Daarom zie je in de winter minder vlooien. De cyclus staat dan van buiten stil. Echter, binnenskamers gaat deze wel gewoon door.
Uit de vlooieneitjes komen larfjes. Deze zie je niet met het blote oog. Ze leven voornamelijk van de vlooienpoepjes en huidcellen. Na een aantal weken tot maanden verpoppen ze zich. Uit de pop komt uiteindelijk weer een volwassen vlo. Als er een geschikte gastheer langskomt wordt deze besprongen.
levenscyclus_vlo
Vlooien bij de kat.

Hoe bestrijd ik vlooien bij mijn dieren?

Het grote probleem is dat als je één vlo ziet je er uit van kan gaan dat er vele tot zeer vele eitjes aanwezig zijn in je huis. Deze eitjes gaan zich gedurende de komende 5-6 maanden ontwikkelen tot een volwassen vlo en dieren bespringen die langskomen. Geef je dus een hond of kat één pipet tegen vlooien welke 4 weken werkt en je herhaalt deze na 5 weken, dan loopt dit dier één week onbeschermd rond. In die week kan hij/zij dus weer een vlo hebben welke weer eitjes gaat leggen en de het probleem is weer terug bij af! Om een vlooienprobleem goed te bestrijden moet je het volgende doen:
  • Behandel alle dieren tegen vlooien. Wordt één dier één week niet goed behandeld begint het probleem weer van voren af aan.
  • Laat geen “gaten” vallen in de behandeling. Zet dus op de kalender wanneer het vlooienmiddel herhaald moet worden.
  • Besef dat 95% van het probleem ligt in de omgeving. Was alle kleden en kussens indien mogelijk op een kookwas. Stofzuig het hele huis grondig en gooi de stofzuigerzak weg of stop een vapona-strip in de zak.
  • Omgevingssprays helpen maar een klein beetje. Je moet echt alles zeer grondig insprayen om effect te hebben.
  • Behandel grondig gedurende minimaal een half jaar, het liefst natuurlijk levenslang.
  • Gebruik een middel dat langer werkt. Tegenwoordig bestaat er een vlooienpil die drie maanden bescherming geeft tegen vlooien.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn