Facebook
X

Botbreuken of gebroken poot bij de kat

Bij katten komen botbreuken zoals een gebroken poot zeer regelmatig voor. Met name in de warmere maanden zien wij katten zeer vaak binnenkomen met ernstig trauma zoals een botbreuk of een gebroken poot. Dit komt met name doordat de ramen en balkondeuren in de zomer open gaan. Op het moment dat er bijvoorbeeld een vogel voorbij komt vliegen zal de kat hier achternaam springen en naar beneden vallen.

Een kat met een gebroken poot of botbreuk kan het beste direct door een dierenarts onderzocht worden. Vaak moeten katten met een gebroken poot of andere botbreuk geopereerd worden.

Heeft uw kat mogelijk een botbreuk, een gebroken poot of twijfelt u? Neem dan gerust contact met ons op. 

Algemeen

Botbreuken komen bijzonder vaak bij katten voor. Als een bot gebroken is, is dit zeer pijnlijk. Als gevolg daarvan zal de kat als het een bot in een poot heeft gebroken meestal niet of amper meer gebruiken. Botbreuken vinden vaak plaats aan:

  • Poten
  • Bekken
  • Rug
  • Kaak
De oorzaak van een botbreuk is meestal een trauma. Een trauma betekent dat er een harde klap of iets dergelijks is geweest waardoor het bot gebroken is. De meest voorkomende oorzaken van botbreuken zijn aanrijdingen en kat. Bij de kat zien we, zeker in de zomer, zeer vaak breuken ontstaan nadat de kat uit het raam of van de balkon gevallen is. Het is bekend dat katten meestal weer op hun vier poten terecht komen. Helaas gaat dat vaak gepaard met botbreuken en ander ernstige schade. Daarom is het erg belangrijk maatregelen te treffen om te voorkomen dat uw kat uit het raam of van het balkon valt.

Wat gebeurt er als een kat een poot of ander bot breekt?

Door de breuk ontstaat er lokaal een zwelling en heeft het dier veel pijn. Belasting van het bot is meestal niet meer mogelijk. Daarnaast bestaat het risico dat een bot door de huid heen zal prikken. Dit noemen we een open breuk. Een open breuk is een vervelende complicatie. Het vergroot de kans op een latere infectie in het bot. Deze zijn altijd lastig te bestrijden. Daarom is het erg belangrijk te voorkomen dat een gesloten breuk een open breuk wordt. Het beste kan men in geval van verdenking van een botbreuk zo snel mogelijk naar een dierenarts gaan.

Kan een kat nog lopen met een gebroken poot?

De symptomen zijn duidelijk. Een locale zwelling en erge pijnlijkheid. Indien het een bot betreft in een poot zal de kat er meestal niet meer op kunnen staan. Soms steekt het bot uit als het een open breuk betreft.

Hoe wordt bij een kat breuken gediagnostiseerd?

De diagnose wordt gesteld aan de hand van klinisch onderzoek. Alleen met behulp van een röntgenopname is exact te zien hoe het bot gebroken is en wat de beste behandeling is. Zonder röntgenopname kan geen goede behandeling ingesteld worden. Hieronder is een voorbeeld te zien van een gebroken radius en ulna (de ellepijpen).
foto-botbreuk

Hoe behandel je een kat met een botbreuk?

De behandeling van botbreuken bestaat allereerst uit een goede pijnstilling. Daarnaast zal een verminderde belasting het bot de kans geven te genezen. Soms is dit voldoende. Sommige botbreuken kunnen alleen met benchrust behandeld worden. Een voorbeeld hiervan is een bekkenbreuk bij de kat die geen vernauwing van het bekkenkanaal geeft.

Meestal moet de botbreuk echter ‘gestabiliseerd’ worden. Op die manier kan de breuk weer genezen. Stabilisatie kan soms met een spalk bereikt worden. Het nadeel is dat dieren de poot al snel weer te zwaar gaan belasten. Daarom moeten we vaak opereren om de breuk goed te stabiliseren.

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te bereiken. Denk hierbij aan het gebruik van pinnen en externe (buiten het lichaam gelegen) constructies. Soms worden er platen en schroeven geplaatst om dit te bereiken, zoals op onderstaande röntgenfoto.

Foto-botbreuk-met-plaat

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn