Facebook
X

Giardia bij de kat

Samenvatting

Giardia is een parasitaire infectie die geregeld bij de kat voorkomt maar soms ook mensen kan besmetten. Het betreft een ééncellige parasiet, een zogenaamde flagellaat. De symptomen zijn met name maag-darmklachten zoals diarree en braken. De behandeling van Giardia is goed mogelijk.

De besmetting met Giardia

Giardia is een parasiet die we een flagellaat noemen. Dit zijn ééncellige parasieten met een soort van zweeparmpjes (flagellen) waarmee voortbewogen wordt. Katten worden met Giardia besmet door inname van een zogenaamde oöcyst. Dit is een dikwandig soortement van ei waarin 2 Giardia parasieten zitten. Nadat een kat hiermee besmet is geraakt lost de wand op en komen er 2 Giardia parasieten vrij in de darm. Een besmette kat zal Giardia uitscheiden via zogenaamde trophozoieten, welke uit twee Giardia parasieten bestaat.
Na enige tijd in de buitenwereld te zijn geweest vormen deze trophozoieten een dikke wand en worden ze een oöcyst. Deze oöcysten kunnen meerdere maanden in de buitenwereld overleven. Katten kunnen besmet worden via contact met besmette ontlasting, bijvoorbeeld op grasvelden of op andere plaatsen waar katten hun behoefte doen. Een binnenkat kan in theorie ook besmet raken via schoeisel van de eigenaar of bezoekers.
giardia-kat

De symptomen van Giardia bij de kat

Katten die besmet zijn met Giardia kunnen de volgende symptomen hebben:
 • Braken
 • Diarree
 • Koorts en sloomheid
 • Slijmerige ontslasting
 • Bloed bij ontlasting
Ook kunnen er dragers zijn van Giardia die geen symptomen hebben. Met name jonge dieren en dieren met een verminderde afweer worden ziek van Giardia.

De diagnose van Giardia bij de kat

De diagnose van Giardia wordt gesteld door ontlastingsonderzoek. Omdat de trophozoieten niet continu uitgescheiden worden is het het beste drie dagen ontlasting op te vangen en hierop te testen. Hierdoor wordt de kans Giardia te missen een heel stuk kleiner. De diagnose kan gesteld worden met:
 • Microscopisch onderzoek.
  In grofweg 50% van de gevallen zal de diagnose echter gemist worden.

 • Via een ELISA SNAP test. Dit is een laboratorium test die wij in al onze dierenziekenhuizen kunnen uitvoeren. Deze test spoort antigenen van Giardia aan en is veel gevoeliger dan microscopisch onderzoek.
Giardia-SNAP
Het meest betrouwbaar om de diagnose te stellen is een zogenaamde ELISA Snap test.

De behandeling van Giardia bij de kat

Giardia is met medicijnen goed te bestrijden. Omdat één kuur niet altijd afdoende is om Giardia bij de kat volledig te bestrijden gebruiken wij in onze dierenziekenhuizen het volgende protocol:
 • In de meeste gevallen zal er voor gedurende 5 dagen anti-parasitaire medicatie, zoals fenbendazol, worden ingezet.

 • Daarnaast is het advies om op dag 3 en op dag 5 de achterhand van het dier te wassen. Omdat oöcysten (soortement eitjes van Giardia) lang kunnen overleven en vastgehecht kunnen zitten aan de vacht is het verstandig een dier na de behandeling nog eens te wassen.

 • Belangrijk is dat u alle oppervlakten waar de kat mee in contact is geweest het liefst zo heet mogelijk wast op dag 3 van de behandeling. Vanaf 60 graden kan dit al voldoende zijn. Denk hierbij aan kleedjes, knuffels, kussens enzovoorts. Ook is het belangrijk om de voer- en waterbakken te reinigen met afwasmiddel en te ontsmetten met kokend water. Eventueel kunt u niet wasbare oppervlaktes behandelen met een stoomreiniger.

 • Wanneer een bijkomende bacteriële infectie wordt vermoed, het dier algemeen ziek is of veel bloed bij de ontlasting heeft, overweegt de arts 5 dagen antibiotica toe te voegen aan de behandeling.

 • Na de behandeling kan het nog zo’n 7 dagen duren voordat de ontlasting weer wordt zoals het was.
Indien uw kat Giardia heeft of u wilt meer informatie over Giardia, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn